H Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Μ. Βρετανίας σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ». Οι προπτικές (outlook) της αξιολόγησης είναι σταθερές.

Yπενθυμίζεται ότι την άριστη αξιολόγηση πρώτη στέρησε στη Βρετανία η Moody\’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση αντανακλά «μια πιο αδύναμη οικονομική και δημοσιονομική προοπτική».

Όπως σημειώνει η Fitch, το δημοσιονομικό περιθώριο για την απορρόφηση περαιτέρω οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σοκ δεν είναι πλέον συμβατό με την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ο οίκος επιβεβαιώνει μεν το «εξαιρετικά ισχυρό» πιστωτικό προφίλ της Βρετανίας αλλά εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα επιδεινωθεί μια σειρά δεικτών.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα φτάσει το 101% του ΑΕΠ το 2015-2016 για να αρχίσει να μειώνεται από το 2017, μία εκτίμηση που είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω από τον οίκο, έναντι της παλαιότερης του 97% με μείωση από το 2016.

Η Fitch υπενθυμίζει ότι η αδυναμία σταθεροποίησης του χρέους κάτω από το 100% και η σταθερή πορεία προς το 90% θα ήταν αιτία υποβάθμισης.

Επιπλέον, αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμηση για την ανάπτυξη σε 0,8% και 1,8% για το 2013 και 2014 έναντι 1,5% και 2,0% αρχικά. Το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 6% πριν από το 2015, εκτιμά ακόμη ο οίκος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook