Τσιγάρα πλέον και από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ θα μπορούν να αγοράζουν οι Ελληνες καταναλωτές καθώς η αλυσίδα Μαρινόπουλος προχωρά στην πώληση προϊόντων καπνού κάνοντας πρώτη χρήση του δικαιώματος που δίνει στις επιχειρήσεις του κλάδου ο νόμος απελευθερώνει την πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων .

Έτσι πλέον οι καπνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα τσιγάρα τους εκτός από τα περίπτερα και από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας Μαρινόπουλος πρόκειται για τα προϊόντα αυτά λανσάρονται πιλοτικά στα πρώτα καταστήματα και αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσουν να τοποθετούνται βάσει συγκεκριμένου πλάνου στα πρώτα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας. Στόχος της Μαρινόπουλος Α.Ε. είναι σε διάστημα 2 μηνών διαθέτει προϊόντα καπνού στα 250 καταστήματα της ανάμεσα τους και τα υπερμάρκετ Carrefour και τα σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προϊόντα αυτά ( τσιγάρα και άλλα είδη καπνού) θα είναι τοποθετημένα σε ειδικά stand πώλησης εντός των καταστημάτων.

Επίσης η προμήθεια των προϊόντων καπνού θα γίνεται από τα δίκτυα χονδρικής της σχετικής αγοράς.

«Η απόφαση της εταιρίας να εισέλθει στην κατηγορία αυτή θα στηρίξει την γενικότερη προσπάθειά της για μια θετική πορεία μέσα στο 2013 χρονιά η οποία λόγω της ύφεσης αξιολογείται δύσκολη για το λιανεμπόριο συνολικά, ενώ εντάσσεται στη στρατηγική απόφασή της να επεκταθεί σε κάθε κατηγορία προϊόντων που θα απελευθερωθεί από εδώ και στο εξής» , δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος Α.Ε., Ζερόμ Λουμπέρ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή η πώληση καπνικών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ήταν αναμενόμενη, μετά τη ρύθμιση που είχε προωθηθεί την περασμένη χρονιά σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα καπνού μπορούν να πωλούνται από υπεραγορές τροφίμων και να τοποθετούνται σε κλειστές προθήκες μετά τα ταμεία, προσβάσιμες για τον καταναλωτή με τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα αλλάξει ριζικά τις συνθήκες στην αγορά προϊόντων καπνού . Σήμερα το 60,5% των αγορών των καταναλωτών από το περίπτερο, αφορά σε τσιγάρα και άλλα καπνικά είδη (χαρτάκια, φίλτρα, αναπτήρες κλπ). Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απελευθέρωση πώλησης των καπνικών προϊόντων από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ οι περιπτεράδες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καθορίζονται οι θέσεις των περιπτέρων, ενώ μόνο το 30% αυτών θα παραχωρούνται σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και πολυτέκνους, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των λοιπών θέσεων των περιπτέρων θα γίνεται με δημοπρασία, ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης των θέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη, ενώ απαγορεύεται η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους.

Σε ότι φορά τις υφιστάμενες άδειες, αυτές διατηρούνται σε ισχύ και δεν μεταβιβάζονται, ούτε κληρονομούνται, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι δικαιούχοι αυτών υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook