Οι «εκπτώσεις» στο χαράτσι στα ακίνητα φέρνουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τη φορολογική επιβάρυνση του 2012. Πέρα από τη μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προέκυψε και οριζόντια μείωση του φόρου της τάξης του 15% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ για μικρά ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης. Φτάνουν δε ή σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Κερδισμένοι του νέου συστήματος είναι και πολύτεκνοι, ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα πέσει στ 0,425 το τ.μ.

Αντιθέτως, στους χαμένους του νέου συστήματος συμπεριλαμβάνονται όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος. Ο συντελεστής για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμη και στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.

Επίσης, αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν και οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τους σε υπηρεσίας και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτών φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μειωμένο κατά 15% «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

newsbeast.gr