Σε \”ιστορική\” συμφωνία κατέληξαν η Σερβία και η αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, για τις μεταξύ τους σχέσεις, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που πλέον ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ.

\”Και ο λευκός καπνός βγήκε! Habemus pactum! (Έχουμε συμφωνία!)\”, σημείωσε χαρακτηριστικά  στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η υπουργός Ενσωμάτωσης στην ΕΕ του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου.

Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν συνομολογήσει, βάσει της σημερινής τους συμφωνίας, να μην εμποδίσουν το ένα την διαδικασία ένταξης του άλλου μέρους στην ΕΕ. \”Συμφωνήθηκε πως καμία από τις πλευρές δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να εμποδίσουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην αντίστοιχη πορεία τους στην ΕΕ\”, τονίζεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεχάρη τη Σερβία και το Κόσοβο, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας. \”Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Η συμφωνία έχει μονογραφεί από τους αρχηγούς των δύο κυβερνήσεων. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την Ευρώπη\”, τόνισε η κ. Άστον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

\”Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών\”, πρόσθεσε στα πλαίσια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα στην οποία θα προτείνει στις κυβερνήσεις των 27 να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τις συνομιλίες για μια συμφωνία σύνδεσης με το Κόσοβο.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook