Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι το τουρκικό ιδιωτικό ιατρικό κέντρο «Κιορφέζ» που έχει έδρα στο Αδραμύτιο της Τουρκίας έχει ανοίξει γραφεία στη Μυτιλήνη μέσω των οποίων εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού, ενώ διοργανώνει και εκδρομές στην Τουρκία διαφημίζοντας τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του.

Οπως αναφέρει το lesvosnews σε εκτεταμένο ρεπορτάζ, νέα ανοίγματα σε επίπεδο προβολής κάνει στη Λέσβο το ιδιωτικό νοσοκομείο του Αδραμυττίου, στα πλαίσια των οποίων την Πέμπτη 18/4 πλήρωσε για τη μετακίνηση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πάνω από 150 δυνητικών πελατών του απ’ τη Μυτιλήνη.

Στο όλο θέμα που έχουν καταγγείλει γιατροί και οδοντίατροι της Λέσβου, επικεντρώνοντας στον αθέμιτο ανταγωνισμό, μια και απαγορεύεται ανάλογη διαφήμιση στους Έλληνες λειτουργούς του Ιπποκράτη τοπικά, χθες υπήρξε ακόμη μια εξέλιξη.

Τα γραφεία, που ως παράρτημα του ιδιωτικού νοσοκομείου λειτουργούν στη Μυτιλήνη, «χτυπήθηκαν» από αντιεξουσιαστές (;) που προέβησαν στην αναγραφή συνθημάτων στην πρόσοψή τους.

\"\"

Για το ίδιο ζήτημα, όμως, χρειάζεται να σημειώσουμε κι άλλες παραμέτρους, που αν μη τι άλλο προκαλούν το ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι χθες το πρωί κατά την αναχώρηση του πλοιαρίου με τους επισκέπτες του νοσοκομείου, διεξήγαγαν για αρκετή ώρα έλεγχο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου χωρίς να διευκρινιστεί τι ή ποιους αναζητούσαν.

Όσο για το γραφείο-παράρτημα του ιδιωτικού νοσοκομείου που οργάνωσε και την όλη δράση, λειτουργεί και τυπικά εδώ και μία βδομάδα ως διαφημιστικό γραφείο, με έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία επ’ ονόματι της πρώην υπαλλήλου και κατηγορουμένης για το σκάνδαλο στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης.

Η ίδια είχε και την ευθύνη της χθεσινής εκδρομής, αφού όποιος ήθελε να συμμετάσχει, έπρεπε για να γραφτεί στη σχετική λίστα να περάσει απ’ το γραφείο της στην οδό Καβέτσου 36, ή να την καλέσει στο κινητό

Φυλλάδιο με τιμοκατάλογο

Παρά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στον ιατρικό κόσμο της Λέσβου η πρώτη προβολή της ιατρικής κλινικής-νοσοκομείου στην Τουρκία και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν πρώτος ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και στη συνέχεια ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού, η διαφήμιση λαμβάνει διαστάσεις.

\"\"

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε πολυσέλιδο καλαίσθητο φυλλάδιο με τις υπηρεσίες που στον τομέα της προληπτικής ιατρικής προσφέρει το ιδιωτικό νοσοκομείο με την ονομασία «Εδρεμίτ ΚΙΟΡΦΕΖ» και για τις οποίες υπήρξε και τιμοκατάλογος. Σ’ αυτό το έντυπο αναγράφονταν κατηγοριοποιημένες ανά ηλικία οι εξετάσεις που αφορούν ξεχωριστά γυναίκες και άντρες, όπως και το κόστος για κάθε «πακέτο» πλήρους προληπτικού ελέγχου, και ιατρικού, και οδοντιατρικού.

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Λαμπούσης, στην καταγγελία που είχε εκδώσει ανέφερε ότι «απαγορεύεται οποιαδήποτε ιατρική διαφήμιση στον ελλαδικό χώρο, από τη νομοθεσία και τους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν το οδοντιατρικό επάγγελμα». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, τονίζοντας ότι «το θέμα της διαφήμισης υπηρεσιών υγείας ρυθμίζεται ρητά από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας».

\"\"

Δωρεάν ταξίδι

Η πιο δυναμική όμως προωθητική ενέργεια για την προβολή του ιδιωτικού νοσοκομείου έγινε με τη συγκέντρωση σημαντικού αριθμού ενδιαφερομένων που ταξίδεψαν χθες δωρεάν προκειμένου να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του φορέα στο Αδραμύττι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε χθες Πέμπτη – και παρά τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν το πρωί -, ήταν περίπου διπλάσιος ο αριθμός των ταξιδιωτών απ’ τη Μυτιλήνη προς τα τουρκικά παράλια. Την προηγούμενη Πέμπτη, μέρα παζαριού στο Αϊβαλί, ταξίδεψαν περί τους 300 επιβάτες, ενώ χθες ξεπέρασαν τους 500. Στο ένα πλοιάριο το διαφημιστικό γραφείο απ’ τη Μυτιλήνη που οργάνωσε την επίσκεψη στο νοσοκομείο, κάλυψε τα έξοδα για τη μεταφορά πάνω από 150 επιβατών για το συγκεκριμένο σκοπό.

Μάλιστα στην έξοδό τους απ’ το τουρκικό τελωνείο, οι επισκέπτες για το νοσοκομείο κατευθύνθηκαν σε τέσσερα πούλμαν που τους περίμεναν, τους παρέλαβαν και σε περίπου 40 λεπτά τούς είχαν οδηγήσει στον προορισμό τους.

Όπως μας μεταφέρθηκε, το γκρουπ που ξεναγήθηκε στο νοσοκομείο, αποτελείτο κυρίως από κατοίκους της Μυτιλήνης, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, ενώ δεν έλειψαν και κάποιοι από άλλες περιοχές του νησιού.

Έλεγχος ΣΔΟΕ

Κατά τη διάρκεια της αναχώρησης, στελέχη τού ΣΔΟΕ διεξήγαγαν δειγματοληπτικούς ελέγχους μεταξύ των επιβατών, ελέγχοντας ορισμένους για το ύψος των χρημάτων που είχαν μαζί τους, ή ζητώντας άλλες πληροφορίες.
Δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς αναζητούσαν οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας, οι οποίοι όμως φέρεται να έλεγξαν μόνο επιβάτες που είχαν προορισμό το ιδιωτικό νοσοκομείο, κι όχι άλλους που μετέβαιναν στο Αϊβαλί για το παζάρι.

Σημειωτέον ότι η ιδιοκτήτρια του διαφημιστικού γραφείου που οργάνωσε την εκδρομή, δε συμμετείχε σ’ αυτήν, ενδεχομένως γιατί δεν μπορεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που της έχουν επιβληθεί από τη Δικαιοσύνη να ταξιδέψει εκτός χώρας.

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν πως οι έλεγχοι σε σχέση με το ιδιωτικό νοσοκομείο και την προβολή του στην ελληνική αγορά θα συνεχιστούν, και μάλιστα όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο θέμα της διαφήμισης, αλλά και γενικότερα στα οικονομικά μεγέθη της όλης δραστηριότητας.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε πως χθες το πρωί το διαφημιστικό γραφείο που έχει αναλάβει την προβολή του ιδιωτικού νοσοκομείου, δέχθηκε επίθεση, μόνο αυτό απ’ τις υπηρεσίες και τα καταστήματα που φιλοξενούνται στο ίδιο εμπορικό κέντρο της οδού Καβέτσου, από αγνώστους που με μαύρο σπρέυ θέλησαν να σβήσουν την επωνυμία και ό,τι άλλα στοιχεία είχε η επιγραφή του. Θεωρείται πολύ πιθανόν η όλη ενέργεια να αποτελεί και απόδειξη προβοκάτσιας για την εκδρομή που ήταν να ξεκινήσει λίγες ώρες αργότερα, ενώ διατυπώνονται πολλές σκέψεις για το ποιος θα είχε συμφέρον να μποϋκοτάρει ή να δώσει δημοσιότητα στην όλη δράση της εκδρομής.

Της Μαρίνας Πολλάτου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook