Η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει ορισμένους κινδύνους, ενώ έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στις αγορές, παρ’ όλα αυτά η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αναιμική και η ανεργία σε αρκετές χώρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναφέρουν στο κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών του Ομίλου των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών (G20), κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

«Η ανάκαμψη παραμένει ανισομερής και πολλών ταχυτήτων, με τις αναδυόμενες να αναπτύσσονται με σχετικά δυναμικούς ρυθμούς, τις ΗΠΑ να ανακάμπτουν σταδιακά, ενώ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί η ανάκαμψη στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του G20, σύμφωνα με το οποίο η αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές προκλήσεις συνεχίζουν να επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι του G20, ενώ παραδέχονται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, εντούτοις σημειώνουν ότι χρειάζονται πρόσθετες δράσεις προς δυναμική, βιώσιμη και εξισορροπημένη ανάπτυξη. Στο ανακοινωθέν γίνεται ειδική αναφορά στα πρόσφατα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ιαπωνική κεντρική τράπεζα.

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να καταρτίσει αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, ενώ οι πλεονασματικές οικονομίες θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Το ακανθώδες ζήτημα στο οποίο εστιάσθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του G20 αφορούσε την επανεξέταση της «συνταγής» της λιτότητας που ακολουθούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, με βασική επιδίωξη τη μείωση των επιπέδων χρέους.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook