Το εδρεύον στην Νέα Κυδωνία Δήμου Χανίων πολιτιστικό σωματείο με την επωνυμία «ΤΟ ΡΟΔΟ»*, τιμώντας την ιστορική μνήμη γεγονότων που σημάδεψαν τους αγώνες του Γένους για ελευθερία και ανεξαρτησία, θα συμμετάσχει την 27η και 28η Απριλίου 2013 στις εορταστικές τελετές της 187ης επετείου της «Εξόδου του Μεσολογγίου», με την ομάδα του ιστορικών αναπαραστάσεων με την επωνυμία «Καλησπέρηδες»**.

Είναι η πρώτη φορά που ομάδα Κρητών ανδρών, με φορεσιές και οπλισμό εποχής***, θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της εξόδου του Μεσολογγίου και θα αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες της ηρωικής φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Οι «Καλησπέρηδες» του «ΡΟΔΟΥ», θα φτάσουν στο Μεσολόγγι το πρωί της 27ης Απριλίου και θα παραμείνουν φιλοξενούμενοι για δύο ημέρες στην Ιερά Πόλη.

*Το πολιτιστικό σωματείο «ΤΟ ΡΟΔΟ», ιδρύθηκε το έτος 2003 και εδρεύει στο κάτω Δαράτσο Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων. Η ονομασία του προέρχεται από τον γυναικείο χορό «ΡΟΔΟ», της περιοχής «Λουσακιές» της επαρχίας Κισσάμου Χανίων. Το σωματείο –από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα- στηρίζει την λειτουργία του στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών του, στοχεύοντας στην ανάδειξη των διαχρονικών αξιών του λαϊκού μας πολιτισμού.

**Οι «Καλησπέρηδες», ήταν ένοπλες ομάδες επαναστατημένων Κρητών της περιόδου της Τουρκοκρατίας, και ονομάστηκαν έτσι λόγω της εσπερινής τους δράσης.

***Οι φορεσιές (σαλβάρια) της ομάδας, προέρχονται από την ιματιοθήκη του σωματείου, ενώ ο οπλισμός της (σπάθες, μπιστόλες, γιαταγάνια, σελάχια) είναι ευγενής προσφορά συλλεκτών – μελών του σωματείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook