Το πανόραμα των μειώσεων που αποφασίστηκε να ισχύσουν στο "χαράτσι" παρουσιάζει η εφημερίδα το "Έθνος" με διαφωτιστικά παραδείγματα.

Οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από 30 έως 50 ευρώ τον χρόνο για μικρά ακίνητα με χαμηλές τιμές ζώνης. Φτάνουν τα 300 ευρώ για ιδιοκτησίες κατοικιών συνολικού εμβαδού άνω των 200 τ.μ.

Οι "εκπτώσεις" στο χαράτσι στα ακίνητα φέρνουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τη φορολογική επιβάρυνση του 2012.

Πέρα από τη μετονομασία του ΕΕΤΗΔΕ σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προέκυψε και οριζόντια μείωση του φόρου της τάξης του 15% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως φαίνεται και στα αναλυτικά παραδείγματα τα οποία δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος", οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από τα 30 με 50 ευρώ για μικρά ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές ή μεσαίες τιμές ζώνης.

Φθάνουν δε ή σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ για μεγάλες κατοικίες ή για όσους κατέχουν περισσότερα του ενός ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.

Η διαφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα φανεί αρχής γενομένης από τον Ιούλιο καθώς, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ηπιότερο "χαράτσι" θα έλθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην "καρδιά" του καλοκαιριού.

Κερδισμένοι του νέου συστήματος είναι και πολύτεκνοι, ανάπηροι και μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς πληρώνουν μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το οποίο θα πέσει στο 0,425 το τ.μ.

Βέβαια, η οριζόντια μείωση θεωρείται έως έναν βαθμό "άδικη", με το σκεπτικό ότι από αυτήν επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, αλλά όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για ένα διαφορετικό μοντέλο μείωσης του φόρου.

Προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων από την έκπτωση στο «χαράτσι», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε σχέση με το ό,τι ίσχυε πέρυσι για το ΕΕΤΗΔΕ.

Έτσι, στους χαμένους του νέου συστήματος συμπεριλαμβάνονται όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Θα υποστούν πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος. Ο συντελεστής για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή εκτός σχεδίου με μέση τιμή ζώνης στον δήμο που ανήκει, ύψους 1.500 ευρώ το τ.μ. ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 300 ευρώ φόρο. Πλέον ο φόρος θα υπολογιστεί με τη μέση τιμή ζώνης και θα φθάσει στα 425 ευρώ.

Επιβαρύνσεις

Επίσης αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις θα βρεθούν για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μειωμένο κατά 15% "χαράτσι", καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ πέρα από το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ θα κληθούν φέτος να πληρώσουν διαδοχικά ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013.

Τέλος, για το τρέχον έτος τουλάχιστον τη φορολογία γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Ο μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των ακινήτων αυτών στον νέο ενιαίο φόρο δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους, οπότε η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται στο 2014.

Το Έθνος