Μετά από μία καταστροφικά αδιέξοδη αναζήτηση, στην οποία «κάηκαν» όλοι οι υποψήφιοι, διχάστηκε η Κεντροαριστερά και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο μέχρι πρότινος προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, οι Ιταλοί επανεξέλεξαν τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της χώρας.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και στην καταμέτρηση που ξεκίνησε λίγο αργότερα, οι έφοροι στη Βουλή που διάβαζαν και καταμετρούσαν τις ψήφους επαναλάμβαναν το όνομα «Ναπολιτάνο» με ελάχιστες μόνο διακοπές που διάβαζαν το όνομα του Ροντοτά, υποψήφιου που στήριζε το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Οι πέντε ψηφοφορίες τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο δεν κατέληξαν σε νέο πρόεδρο, αλλά διάβρωσαν τις ήδη ασταθείς ισορροπίες σε Βουλή και Γερουσία. Όσο οι ψηφοφορίες προχωρούσαν η Ιταλία διέγραφε κι από έναν υποψήφιο αλλά, παρά το ότι η απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή έπεφτε, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα ειδικά για την Κεντροαριστερά.

Αρχικά δεν ευόδωσε η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι και έπειτα από μερικές ψηφοφορίες ήρθε, με την καταψήφιση του Πρόντι, το οριστικό «Βατερλώ» για το PD: Ο υποψήφιος «της Κεντροαριστεράς» (όπως αποδείχθηκε, υποψήφιος μόνο μίας μερίδας της) δεν συγκέντρωσε ούτε καν το ελάχιστο της απλής πλειοψηφίας των 504 «ναι».

Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς στράφηκαν ανοικτά εναντίον της ηγεσίας του PD. Ο Πρόντι απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Μπερσάνι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την εκλογή προέδρου, και έτσι οριστικοποιήθηκε η περιδίνηση στο χάος για την ιταλική Κεντροαριστερά. Έπειτα Η πέμπτη ψηφοφορία, από την οποία κανείς δεν έτρεφε ουσιαστικές ελπίδες, ναυάγησε με τους περισσότερους εκλέκτορες να ρίχνουν λευκό.


in.gr