Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που συνελήφθη μετά από μία εκτεταμένη επιχείρηση ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, εξακολουθεί να νοσηλεύεται υπό αστυνομική φρούρηση σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση και δεν είναι ακόμη σε θέση να μιλήσει για όσα συνέβησαν, επισημαίνουν οι αμερικανικές Αρχές. Για την ώρα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό.

Ο τσετσενικής καταγωγής 19χρονος έχει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό και δεν είναι σε θέση να μιλήσει εξαιτίας σοβαρής ζημιάς στη γλώσσα, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ.

Η πιο σοβαρή κατηγορία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Τσαρνάεφ είναι η χρήση όπλου μαζικής καταστροφής (weapon of mass destruction) για τη δολοφονία ανθρώπων. Το αδίκημα τιμωρείται ακόμα και θάνατο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στην πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, οι αστυνομικές Αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.

Πάντως η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι η μη επίκληση των δικαιωμάτων δικαιολογείται αν υπάρχει συνεχής απειλή.

in.gr