Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή μαθητών από το Δημοτικού Σχολείου Γέργερης, συνεχίστηκε για τετάρτη εβδομάδα το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Γόρτυνας με τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς».

Δεκάδες μικροί μαθητές δημοτικού σχολείου Γέργερης, αφού ξεναγήθηκαν αρχικά στο ιστορικό κτήριο της Γεωργικής σχολής Μεσαράς, εν συνεχεία συμμετείχαν σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες, όπως παρασκευή αρωματικών ελαιολάδων και σαπουνιών, θεατρικό παιχνίδι, καθώς και εικαστικές δημιουργίες.

Ταυτόχρονα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενήθηκε και το Δημοτικό σχολείο Ζαρού, το όποιο ξεναγήθηκε επιπλέον και στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η μύηση των μαθητών στο πολιτισμό του ελαιολάδου, ο οποίος αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του δήμου Γόρτυνας αλλά και ευρύτερα της Κρήτης και του Μεσογειακού κόσμου.

Μέχρι τώρα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει πάνω από 800 μαθητές από τα σχολεία της Γόρτυνας, οι οποίοι και έχουν ξεναγηθεί στη καρδιά του Δήμου, την αρχαία Γόρτυνα.

Εκεί τα παιδιά εκτός από τα ιστορικά μνημεία, βλέπουν από κοντά και τα δεκάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ επισκέπτονται και άλλους χώρους που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα μνημειακά ελαιόδεντρα στον Πανασό και στους Αγίους Δέκα.

Την εποπτεία του προγράμματος έχει αναλάβει ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Καραπαναγιώτης, ενώ την ομάδα εκπαιδευτών -διαμεσολαβητών, αποτελούν η θεατρολόγος Ευαγγελία Μαρκοπούλου ο αρχαιολόγος Μανώλης Βλαχάκη και η επίσης αρχαιολόγος Ειρήνη Παπάζογλου, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά των μαθητών, από τα σχολεία τους στην αρχαία Γόρτυνα, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι τους στην γνώση γύρω από την ελιά, γίνεται με λεωφορεία του δήμου.

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ελιάς», συγχαίροντας παράλληλα τους εργαζομένους που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του, τόσο για την συνέπεια, τη σοβαρότητα και την κατάρτισή τους, όσο και για το γεγονός πως αν κι έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση τους με το δήμο, συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά το πρόγραμμα!!!

\”Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ως δημοτική αρχή Γόρτυνας παρακολουθούμε την πορεία μιας πολυσήμαντης εκπαιδευτικής κίνησης, η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο μας.

Προϊόν μιας εμπεριστατωμένης επιστημονικής εργασίας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα \”Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς\” έχει καταφέρει να αναδείξει το δήμο Γόρτυνας σ\’ ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο παρέχει γνώσεις και εμπειρίες όχι μόνο στους μικρούς Γορτύνιους δημότες αλλά και σε εκατοντάδες μαθητές του νομού Ηρακλείου. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι έχουμε περάσει το δήμο σε ένα άλλο επίπεδο.

Το έργο που επιδεικνύουμε στην εκπαίδευση των μαθητών μας είναι ενεργό και συνεχιζόμενο και είμαστε περήφανοι γι\’ αυτό. Ως δημοτική αρχή ήμαστε σίγουροι ότι έπονται και περισσότερα πράγματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Οφείλω επίσης να δηλώσω ότι είμαι διπλά ικανοποιημένος για το γεγονός πως το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμά υλοποιείται πλέον εθελοντικά από πρώην εργαζόμενους στο Δήμου Γόρτυνας, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με πεντάμηνη απασχόληση μέσω τον προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και τώρα.\” ήταν τα λόγια του κ. Σχοιναράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook