Παρά τις κατά καιρούς αντίθετες δηλώσεις, το γερμανικό κράτος και οι επιχειρήσεις της χώρας, φαίνεται πως είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της οικονομικής κρίσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Χάντελσμπλατ, οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, αύξησαν τις αποδοχές τους κατά 10% το 2012.

Συνεπώς, ο μέσος όρος των αποδοχών των 30 προέδρων έφτασε τα 346.000 ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι τα εισοδήματά τους αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε μια πενταετία.

Πρόκειται για τα χρόνια που εκκολάπτηκε και κλιμακώθηκε η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο πιο καλοπληρωμένος από τους προέδρους είναι ο Φέρντιναντ Πιχ: πρόκειται για τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ο οποίος αμείβεται με 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Η αμοιβή του Πιχ πάντως εξαρτάται από τα αποτελέσματα που έχει κάθε χρόνο η εταιρεία. Ακολουθούν οι εταιρείες Siemens και Henkel που κατέβαλαν στους προέδρους τους, τον Γκέρχαρντ Κρόμε και την Ζιμόνε Μπάγκελ-Τραχ 608.000 και 584.00 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο αυτές εταιρείες πληρώνουν σταθερό μισθό στους προέδρους τους, που σημαίνει ότι τα έσοδά τους θα παραμείνουν υψηλά ακόμη και αν οι εταιρείες καταγράψουν ζημία.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εισηγμένων εταιρειών από την πλευρά τους είχαν πέρσι αποδοχές 5,33 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας, κατά μέσο όρο. Και σε αυτήν την περίπτωση τα πρωτεία κατέχει η Volkswagen, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Μάρτιν Βίντερκορν, έβγαλε 14,5 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Το θέμα των μισθών των στελεχών και η πιθανότητα θεσμοθέτησης πλαφόν συζητείται ευρέως στη Γερμανία, κυρίως μετά το επιτυχές δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στη γειτονική Ελβετία για το ίδιο ζήτημα. Να σημειωθεί πάντως ότι οι μισθοί των Γερμανών προέδρων είναι χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook