Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος καθημερινά και ο αριθμός των ετών που είναι καπνιστής αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθει ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και το ελαφρύ κάπνισμα, δηλαδή από ένα έως επτά τσιγάρα την ημέρα, υπερδιπλασιάζει τον σχετικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές του κορυφαίου ιατρικού ινστιτούτου και πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα αρθριτικά «Arthritis Research & Therapy», ανέλυσαν στοιχεία για 34.000 γυναίκες, ηλικίας 54 έως 89 ετών, από τις οποίες οι 219 είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ με όσες κάπνιζαν έως 25 χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, όσο αυξανόταν ο αριθμός των τσιγάρων και η διάρκεια που μια γυναίκα ήταν καπνίστρια, τόσο μεγάλωνε και ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος μειώνεται μεν αφού κόψει κανείς το τσιγάρο, καθώς 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο, όμως σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους ο κίνδυνος για αρθρίτιδα παραμένει αρκετά αυξημένος.

«Το κόψιμο του τσιγάρου είναι σημαντικό για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων λόγω του αυξημένου κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ακόμα και για πολλά χρόνια μετά το κόψιμο ο κίνδυνος για τη νόσο παραμένει σαφώς αυξημένος, πρέπει κανείς να σταματήσει το κάπνισμα όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ ιδίως οι γυναίκες καλά θα έκαναν να πειστούν να μην το αρχίσουν καθόλου» δήλωσε η Ντανιέλα Ντι Τζιουζέπε.