Ψήφισμα το οποίο θα επιδώσουν στον διευθυντή του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, την Τετάρτη, στις 9 το πρωί, εξέδωσαν οι οικοδόμου του Νομού Ηρακλείου, με το οποίο διαμαρτύρονται για τον χρόνο καταβολής του αδειοδόσημου.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ ξεκινάει η καταβολή του δωροαδειόσημου των οικοδόμων την Τετάρτη 24 Απριλίου, που για πρώτη φορά θα καταβάλλονται μόνο τις πρωινές ώρες από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ κι όχι όπως συνέβαινε τόσα χρόνια που πληρωνόταν τις απογευματινές ώρες.

Με πρόσχημα τη μη πληρωμή υπερωριών στους υπαλλήλους του ΙΚΑ, που αξιοποιούνται στη διαδικασία πληρωμής του δωροαδειόσημου των οικοδόμων, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνει τους οικοδόμους σε περίοδο μεγάλης κρίσης και ανεργίας να χάνουν ακόμα και τα λιγοστά μεροκάματα για να πληρωθούν το δώρο τους.

Την ώρα που έχουν ανάγκη το μεροκάματο και το δώρο τους για να μπορέσουν να περάσουν με τις οικογένειές τους τις γιορτές του Πάσχα το υπουργείο Εργασίας τους βάζει μπροστά στο δίλημμα «μεροκάματο ή δώρο;».

Το πρόβλημα αυτό είχε ξαναδημιουργηθεί την περασμένη χρονιά και λύθηκε με την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας γιατί η αποζημίωση των υπαλλήλων του ΙΚΑ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ πληρώνονται από την παρακράτηση που γίνεται στο δωρόσημο των οικοδόμων. Αυτή η παρακράτηση συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Οι οικοδόμοι όμως θα πρέπει να χάσουν μεροκάματο για να πάρουν το δώρο τους.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης έχει την πολιτική ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Καλούμε τον Υπουργό να πάρει πίσω αυτήν την απόφαση και να δώσει λύση στο πρόβλημα.

• Να επαναφέρει την καταβολή του δωροαδειόσημου τις απογευματινές ώρες.

• Να καταβάλλει τις υπερωρίες στους υπαλλήλους του ΙΚΑ που προέρχονται από χρήματα των οικοδόμων και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Άλλωστε οι νόμοι 4321/63 και 4469/65 είναι απόλυτα σαφείς. Η ειδική αμοιβή για την πληρωμή του δωρόσημου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους βαρύνει τον Ειδικό λογαριασμό Δώρου εορτών των οικοδόμων (ΕΛΔΕΟ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook