Στην επιβολή προστίμου στο διαδικτυακό κολοσσό Google για παραβίαση της νομοθεσίας περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής προχώρησαν οι αρχές του Αμβούργου.

Το πρόστιμο, ύψους 145.000 ευρώ επιβλήθηκε γιατί η Google συγκέντρωσε μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων από ασύρματα δίκτυα μέσω των καμερών που ήταν εγκατεστημένες σε οχήματα που χρησιμοποίησε για να συλλέξει εικόνες για την υπηρεσία Street View των χαρτών της.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου επέβαλε στην εταιρεία το πρόστιμο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την περίοδο 2008-2010, ενόσω η Google συνέλεγε δεδομένα για να προσθέσει την υπηρεσία αυτή στους χάρτες της που απεικονίζουν τη γερμανική μεγαλούπολη.

«Κατά την εκτίμησή μου, πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις παραβίασης των ισχυόντων κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν έλθει στο φως ως σήμερα», δήλωσε ο Γιον Κάσπαρ, επικεφαλής της αρχής.

«Ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις διελεύσεις των αυτοκινήτων ήταν ένας σημαντικός όγκος προσωπικών δεδομένων, ποικίλουσας ποιότητας» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Παραδείγματος χάρη συλλέχθηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικοί πρόσβασης, φωτογραφίες κι αρχεία προσωπικών συνομιλιών μέσω Διαδικτύου».

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες ασφαλείας στα συστήματα που χρησιμοποιεί, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνταν κατά τη διαδικασία συλλογής στοιχείων για την υπηρεσία Street View. Εξήγησε στις αρχές του Αμβούργου ότι δεν είχε την πρόθεση να συλλέξει προσωπικά δεδομένα.

Ο Κάσπαρ επισήμανε όμως πως το γεγονός ότι συνέβη αυτό, και μάλιστα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: «ότι οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου (της Google) απέτυχαν σε πολύ σοβαρό βαθμό». Συμπλήρωσε ότι στη βάση της κείμενης νομοθεσίας στη Γερμανία δεν ήταν δυνατόν να επιβληθεί στην Google υψηλότερο πρόστιμο, καθώς το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο για το αδίκημα αυτό περιορίζεται σε 150.000 ευρώ.

iefimerida.gr