Τελευταία ενημέρωση 12.50 μ.μ


Περιφερειακό Συνέδριο για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 οργανώνει αυτή την ώρα η Περιφέρεια Κρήτης στο ξενοδοχείο Candia Maris, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου Κρήτης κήρυξε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βιρβιδάκης τόνισε ''θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να γίνει το ξεκίνημα για την οικονομία''.

Σημαντική τοποθέτηση ήταν αυτή του Γ.Γ. του Υπ. Ανάπτυξης και πρώην Περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Τσόκα. ''Αυτό που απαιτείται είναι να αλλάξουμε το Αναπτυξιακό μας πρότυπο. Η κάθε Περιφέρεια να κάνει κουμάντο τα χρήματα της, αλλά να υπάρχει έλεγχος από το κράτος'' είπε ο κ. Τσόκας.

«Με ανακοίνωση τους οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζουν την μη πρόσκληση τους στο Συνέδριο και δηλώνουν : Την Τρίτη 23 Απριλίου, με ευθύνη της Περιφέρεια Κρήτης και του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Κάντια Μάρις», παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, το περιφερειακό συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.

Το συνέδριο διεξάγεται μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά εσπευσμένες, χωρίς την ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών ώστε να διεξαχθεί ένα γόνιμος διάλογος σχετικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νησιού την αμέσως επόμενη περίοδο σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη, οικονομικά και πολιτικά συγκυρία, για την χώρα.

Το συνέδριο, όμως, γίνεται και υπό συνθήκες αποκλεισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις εργασίες του, καθώς δεν δόθηκε σε κανένα εκπρόσωπό της, χρόνος και χώρος για να εκφράσει τις ιδέες και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανάπτυξη της Κρήτης.

Η κίνηση αυτή, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αγνοεί και την βούληση των πολιτών της Κρήτης που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς της στις τελευταίες εκλογές, αναδεικνύει δυστυχώς τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια αντιλαμβάνεται το δικαίωμα εκφοράς λόγου γύρω από ζητήματα ανάπτυξης, και πως αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό προγραμματισμό γύρω από ζητήματα υψίστης σημασίας για τη δημοκρατία, στο βαθμό που αφορούν όλους τους πολίτες και που δε διαφέρει καθόλου από την ιδιοκτησιακή αντίληψη των κυβερνητικών κομμάτων.

Εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας και αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις εργασίες του συνεδρίου, ως θεατές και ακροατές, επιλέξαμε να απέχουμε από αυτό, καθώς θεωρούμε ότι ο ρόλος του χειροκροτητή δεν αρμόζει στον προβλεπόμενο από τους δημοκρατικούς θεσμούς ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο να ελέγχει, να επικρίνει και να αντιπροτείνει στους χειρισμούς την εκάστοτε κυβέρνηση.»