\”Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έξω από το δάσος. Υπάρχει ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τη χώρα στο φως του ήλιου\”. Με αυτά τα λόγια, ο πολιτικός αναλυτής στο Reuters, Hugo Dixon περιγράφει σε δημοσίευμά του στους New York Times ότι παρά την οικονομική ύφεση της Ελλάδας το 2013, οι προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη το 2014 είναι ορατές.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει οι προοπτικές μπορεί να αποδειχθούν πολύ εύθραυστες καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα πολιτική κρίση, τη διαδεδομένη φοροδιαφυγή που παρεμποδίζει το κυβερνητικό έργο, αλλά και τον κίνδυνο των εξωτερικών κλυδωνισμών.

Σύμφωνα με τον Dixon, στα θετικά νέα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς κέρδισε τις περασμένες εκλογές του Ιουνίου, σε μία περίοδο πολιτικού χάους.

Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ προσέφεραν ένα ακόμα χέρι βοηθείας στη χώρα μας, με κεφάλαια διάσωσης ύψους 200 δισ. ευρώ.

Το τραύμα του περασμένου έτους και το θρίλερ του λεγόμενου Grexit, με την ανεργία να φτάνει στο 30% και την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 5%, ίσως ξεπεραστούν το 2014.

\”Η Ελλάδα αφήνει όλα αυτά τα ζοφερά στοιχεία στο μακρινό παρελθόν. Το 2014 αναμένουμε το πρωτογενές ισοζύγιο, ενώ η μέχρι στιγμής πορεία της, αποδεικνύει ότι \”Μνημόνια Τέλος\”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολιτικός αναλυτής.

Και συνεχίζει: \”Ακόμα και αν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν αξιοποιήθηκαν άμεσα, επιδεινώνοντας την ύφεση στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή, η κατάσταση μπορεί να σωθεί. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ λέει και μη παροιμία. Είναι τραγικό που όλα οι κινήσεις – ανάσα δεν έγιναν νωρίτερα. Η αποτυχία της κυβέρνησης να πληρώσει τους λογαριασμούς της, έχει συνθλίψει πολλές επιχειρήσεις. Αλλά και πάλι, αν τα χρήματα της επόμενης δόσης εκταμιευτούν άμεσα, ο ιδιωτικός τομέας θα ανακουφιστεί\”.

Παράλληλα, ο συντάκτης υποστηρίζει στο δημοσίευμά του ότι εάν η Αθήνα παραμείνει εντός προγράμματος, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, μειώνοντας τα επιτόκια και επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων, αναφέρει και τονίζει ότι \”το πρόβλημα είναι πως η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη\”.

\”Ακόμη και αν η τρικομματική κυβέρνηση αντέξει, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές του 2015\”, σημειώνει ο ίδιος.

Υπογραμμίζει δε ότι αναλυτές βλέπουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αν εκτιμήσει ότι μπορεί να τις κερδίσει. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τη Νέα Δημοκρατία.

Πάντως ο Dixon σχολιάζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν προχωρά σε πάταξη των ολιγοπωλιακών πρακτικών, πιθανώς γιατί το κόμμα είναι είναι στενά συνδεδεμένο με κάποιους από τους ολιγάρχες της χώρας.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook