Ενδοκυβερνητική κρίση προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Εργασίας να ζητήσει την παραίτηση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Βρούτσης προτού προβεί σε μια τέτοια ενέργεια είχε πάρει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, με τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι να είναι δημοσιεύματα που ήθελαν να προετοιμάζονται προσλήψεις με κομματικά χαρακτηριστικά μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο χαρακτηρίζουν αμετάκλητη, σύμφωνα με Τα Νέα, την απόφαση απομάκρυνσης του Ηλία Κικίλια, προαναγγέλλοντας την αντικατάστασή του με υπουργική απόφαση στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας από τη στιγμή που ο ίδιος δεν υποβάλει παραίτηση.

Στο πεδίο των ρουσφετιών αναζητούν το μυστικό για την επιχείρηση αποπομπής του Ηλία Κικίλια και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ δεν υπέκυπτε στις γαλάζιες πιέσεις.

Στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου εξαπολύουν μάλιστα ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργικού επιτελείου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της απομάκρυνσης \”κλείδωσε\” όταν ο Ηλίας Κικίλιας αρνήθηκε να προχωρήσει στην αντικατάσταση διευθυντών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα από υπηρεσίες του Οργανισμού, κάτι που είχε ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ιπποκράτους έκανε λόγο για δημοσιεύματα που δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις και τόνιζε πως ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμο το συγκεκριμένο σχέδιο για την ανακούφιση των ανέργων.

\”Όλα αυτά θα γίνουν με αυτοματοποιημένο και διαφανή τρόπο, καθώς η στήριξη των υφισταμένων θέσεων εργασίας θα γίνει με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η δε κάλυψη των προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τρόπους που ήδη έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο.

Ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την αναγκαία υποδομή για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος αυτού\” ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως ξεκίνησε κύκλος τηλεφωνημάτων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και του Μαξίμου. Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Βρούτσης τόνιζε πως έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την απομάκρυνση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις πήρε και ο Ηλίας Κικίλιας μετά από επικοινωνία και επαφές που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου οι οποίοι τον ενημέρωναν πως παραμένει κανονικά στη θέση του.

Τελικά όλες οι πλευρές αποφάσισαν να παγώσει προς το παρόν η απομάκρυνση Κικίλια χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως έκλεισε, καθώς όπως τόνιζαν συνομιλητές του πρωθυπουργού το θέμα παραμένει ανοιχτό. Το σίγουρο είναι πως το γυαλί μεταξύ του Γιάννη Βρούτση και του Διοικητή του ΟΑΕΔ έχει ραγίσει οριστικά.

Το πρόγραμμα κάλυψης 400.000 ανέργων

Ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ παραμένει μέχρι να φύγει και ήδη αναζητείται ο αντικαταστάτης του, συνεργάτες του Ηλία Κικίλια επισημαίνουν ότι παραμένει έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε πολιτικό επίπεδο και δεν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτηση του.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν το πρόγραμμα για την απασχόληση των 400.000 ανέργων ως προσπάθεια \”κομματικών προσλήψεων με αδιαφανείς διαδικασίες\” για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του Ηλία Κικίλια υπογραμμίζουν ότι έχει εγκριθεί από την τρόικα.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας πως \”είναι εξοργιστικό κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, να επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως \”ρουσφέτι\”. Ντροπή τους!\”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι τριβές που έχουν προκληθεί για το θέμα δεν περιορίζονται στο πρόσωπο, αλλά κατά τα φαινόμενα επεκτείνονται και στην διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Η μονόπλευρη απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή του ΟΑΕΔ ενεργοποίησε τα αρνητικά αντανακλαστικά των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς), οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα της παροχής άμεσης ενημέρωσης αλλά και της παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν στην επιλογή προσώπων και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Πολλώ δε μάλλον όταν τα ζητήματα άπτονται της αντιμετώπισης της ανεργίας και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook