Ίσως σε κανένα άλλο μέρος της γης η φύση και ο μύθος, δεν συνταίριαξαν τόσο όσο στην Σητεία. Η ιστορία και ο Χριστιανισμός δέθηκαν αρμονικά… στις ζωές και στις καρδιές των κατοίκων της δημιουργώντας ένα σπάνιο κράμα ανθρώπων.
Αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ’ αυτήν αφετηρία ξεκινούν να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει στα σπλάχνα της κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό που πιστοποιεί την μεγάλη πολιτιστική παράδοση στον τόπο αυτό. 
H Σητεία παρά το γεγονός ότι διαθέτει πλήθος από εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες με κρυστάλλινα καθαρά νερά δεν αποτελεί μόνο καλοκαιρινό προορισμό αλλά μια ιδανική επιλογή για όλο το χρόνο. Ειδικά το Πάσχα σε αυτήν την ανατολική άκρη της Κρήτης είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατάνυξης, παραδόσεων και γιορτινής ατμόσφαιρας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα, γιορτάζεται στη Σητεία με περισσή κατάνυξη, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά. Η φύση, τα χρώματα και τα αρώματά της, το θαλασσινό τοπίο, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής και οι ήχοι της παραδοσιακής λύρας και του λαούτου, που αντηχούν στους δρόμους, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική. 
Φημισμένοι είναι οι νηστίσιμοι μεζέδες που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα τραπέζια όπως τα λουμπούνια, οι παπούλες, οι αγκινάρες και τα κουκιά.
Παρακολουθήστε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (πολιούχου της πόλης) όπου κατατίθενται στεφάνια από τους πιστούς ως ένδειξη πένθους.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς το βράδυ από όλες τις εκκλησίες συγχρόνως με προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης όπου συναντιούνται όλοι οι πιστοί με αναμένα κεριά. 
Με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Σητείας οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις εκκλησίες τους όπου ολοκληρώνεται το προσκύνημα. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία, πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια.
Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η ανάσταση σε γιορτινό κλίμα με ξεχωριστή λαμπρότητα συνοδευόμενη από πολλά βεγγαλικά και το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα. 
Ο κόσμος κερνάει καλτσούνια και κόκκινα αυγά, λήγει τη νηστεία με μαγειρίτσα και φρικασέ και η γιορτή συνεχίζεται στα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη με μυρωδιές, μουσικές και γλέντια. Τα μετόχια γεμίζουν από παρέες οι οποίες στο πνεύμα φιλοξενίας κερνάνε κάθε περαστικό με ρακί και μεζέδες.
Πώς θα πάτε 
Στη Σητεία μπορείτε να πάτε:
α) αεροπορικώς, με πτήσεις 7 φορές την εβδομάδα από και προς την Αθήνα, διάρκειας περίπου 45 λεπτών και με πτήσεις από και προς την Αλεξανδρούπολη, Ρόδο και Άκτιο. Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη της Σητείας περίπου 1 χιλιόμετρο.
β) ακτοπλοϊκώς
γ) μέσω Ηρακλείου οδικώς.

newingreece.blogspot.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook