Ορατός είναι ο κίνδυνος από τον επόμενο μήνα, να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση όλα τα Νότια παράλια του Ν.Χανίων. Μετά το πρόβλημα που προέκυψε το καλοκαίρι του 2010 με την ακτοπλοική συγκοινωνία στην Γαύδο , όπως έγραψε απο την Τετάρτη το Flashnews, το πρόβλημα επεκτείνεται και στην Αγία Ρουμέλη.

Η ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελεί τα δρομολόγια για διάφορους λόγους είναι αναγκασμένη να \”δέσει\” τα πλοία της, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων, των περιοχών αυτών.

Το καυτό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης αναμένεται να πάρει τεράστιες διαστάσεις, εαν δεν βρεθεί λύση τους ερχόμενους μήνες, πριν την έναρξη λειτουργίας του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Το πρωί της Τετάρτης 19/1, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους φορείς και υπηρεσίες (δήμοι Γαύδου και Σφακίων, ΑΝΕΝΔΥΚ, Λιμενικό ταμείο Χανίων κ,α,) για το πρόβλημα που προέκυψε όταν λόγω Ευρωπαικής οδηγίας απαγορεύτηκε στα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ να κάνουν δρομολόγια προς την Γαύδο. Όπως είπε ο κ.Βουλγαράκης \”θα πρέπει απο νωρίς φέτος να ξεκινήσουμε γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα θέμα τόσο μεγάλο και τόσο ζωτικό και να ξαναμείνει το νησί χωρίς συγκοινωνία, χωρίς επικοινωνία…\”

\”Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο νησί. Οι κάτοικοι όλοι αγωνιζόμαστε και καθόμαστε εκεί, αλλά βλέπω πως ίσως πρέπει να ψάξουμε για άλλο μέρος για την επιβίωσή μας\” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γαύδου κ.Στράτος Λαμπάκης ερωτώμενος για το τι θα κάνουν οι κάτοικοι εαν δεν δοθεί λύση. 

Σύμφωνα με τον κ.Λαμπάκη λύση θα δοθεί είτε εάν βρεθεί επιβατηγό-οχηματαγωγό που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαικής οδηγίας, είτε με το να γίνονται δρομολόγια από ένα οχηματαγωγό και ένα επιβατηγό ικανής χωρητικότητας, 150-200 ατόμων έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου.

Από την πλευρά της ΑΝΕΝΔΥΚ προτείνεται η δρομολόγηση του οχηματαγωγού \”Δασκαλογιάννης\” σε συνδυασμό με το επιβατηγό σκάφος \”Νεπτούν\”, το οποίο όμως δεν θέλουν οι κάτοικοι της Γαύδου λόγω παλαιότητας.

Όμως την ίδια στιγμή έχουν προκύψει νέα προβλήματα με αποτέλεσμα να είναι στον \”αέρα\” το θέμα των ακτοπλοικών δρομολογίων στα Νότια παράλια των Χανίων, με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης , εκτός του ήδη γνωστού προβλήματος που υπάρχει από το περασμένο Καλοκαίρι με την ακτοπλοική σύνδεση της Γαύδου, τώρα προκύπτουν νέα προβλήματα και με την σύνδεση της Αγίας Ρουμέλης.

\”Τα δρομολόγια θα σταματήσουν τέλος του μήνα γιατί είναι υψηλό το κόστος αλλά επιπλέον γιατί θα δέσει και το \”Δασκαλογιάννης\” τέλος του μήνα\” είπε ο κ.Μπραουδάκης διευκρινίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα με τους νηογνώμονες που εγκρίνουν την ανανέωση των πιστοποιητικών των πλοίων.

Με απλά λόγια από την 1η Φεβρουαρίου κανένα πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ δεν θα μπορεί να κάνει δρομολόγια στα Νότια παράλια, αφού το οχηματαγωγό \”Σαμαριά\” είναι ήδη \”δεμένο\” για την ετήσια επιθεώρηση, το οχηματαγωγό \”Δασκαλογιάννης\” θα δέσει υποχρεωτικά τέλος του μήνα και το επιβατηγό \”Νεπτούν\” ακόμη δεν έχει πάρει έγκριση δρομολογίων.

Στο μεταξύ η ΑΝΕΝΔΥΚ έχει αγοράσει ένα μεγαλύτερο πλοίο κατάλληλο για την περιοχή, το οποίο θα είναι έτοιμο για δρομολόγια σε λίγους μήνες, αλλά για να μπορέσει να ελλιμενίζεται στο λιμάνι Σφακίων πρέπει να γίνει εκβάνθυνση του πυθμένα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook