Στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1591 θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες για παράνομη κοπή δένδρων, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

"Τα δάση της χώρας ανήκουν σε όλους και κυρίως στις μελλοντικές γενιές Ελλήνων. Άρα οτιδήποτε τα καταστρέφει, μας αφορά όλους.

Είναι αντιληπτό ότι υπάρχει σε έκταση το φαινόμενο της λαθραίας υλοτόμησης συστάδων και ατόμων δασικών δένδρων και στο χώρο ευθύνης της Δασικής Υπηρεσίας των Χανίων.

Σε ένα νομό με πλούσια την δασοκάλυψη αλλά και με ευρύ αριθμό μνημειακών διαστάσεων δένδρων είναι μη αποδεκτή η εφήμερη λογική της άνομης καυσοξέλευσης.

Είναι κατανοητή η στροφή στην καυσοξύλευση υπό το πρίσμα της γενικευμένης κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική.

Σε πόσους όμως είναι κατανοητό το εκτεταμένο δίκτυο κερδοσκοπίας, για μια ακόμη φορά, με αφορμή τις αυξημένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας;

Θα γίνει ανεκτό, μνημειακά δένδρα, δέντρα αιώνων, να “καούν” στο βωμό μιας τάσης οικονομικότητας αδιαφορώντας για οτιδήποτε ομορφαίνει και προσφέρει στη ζωή.

Η Δνση Δασών Χανίων με τις δυνάμεις της σε πολυεπίπεδο αγώνα έχει επιφορτισθεί με το καθήκον πρόληψης αλλά και πάταξης της λαθροϋλοτομίας κρατώντας την έδρα της ανοικτή από τις 07.30 έως τις 22.00 όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Με συνεχείς ελέγχους και περιπολίες, που ξεκίνησαν στα Χανιά πολύ νωρίς τον Φεβρουάριο του 2012, θα αποτρέψει την εξάπλωση του κακού αυτού φαινόμενου διαθέτοντας και αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 1591 για λήψη καταγγελιών.

Με το αυστηρό πλαίσιο του Δασικού κώδικα και όπως αναμορφώθηκε με το νόμο 4138/13 που κατέστησε ανυπέρβλητο το κόστος της παράνομης πράξης ευελπιστούμε να διασώσουμε αυτό που πρέπει να παραδοθεί στις γενιές του μέλλοντος.

Ελπίζουμε η παιδεία μας να αποτρέψει, μετά την επισήμανση, το καταστροφικό αυτό γεγονός"