Διευρυμένες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης για την «Νέα Περίοδο Προγραμματισμού 2014-2020» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης \”ο Περιφερειάρχης παρόντων του Υφυπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη, του γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκα, του γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι κυρίαρχος ο ρόλος της Περιφέρειας και των δήμων στα αναπτυξιακά δρώμενα του νησιού ενώ για την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου θα πρέπει να υπάρξουν πολυτομεακά προγράμματα που θα εκτελούνται από την αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους και τους φορείς.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών και Δικτύων αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια έχει κάνει σημαντικό έργο, και η Κρήτη έχει καλή απορροφητικότητα κονδυλίων, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα οι απορροφήσεις κονδυλίων από το απερχόμενο ΕΣΠΑ σε επίπεδο χώρας ανέρχονται στο 56,7%.

Ο ίδιος αλλά και ο γ.γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, ανέφεραν ότι υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν 13 ΠΕΠ και όχι 5, όπως ίσχυσε με το απερχόμενο ΕΣΠΑ, όπως επίσης τα τομεακά προγράμματα να είναι σαφή και να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ Περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων.

\"\"

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε, ότι, αυτό που πρέπει να δούμε στην νέα προγραμματική περίοδο είναι πως συνεργαζόμαστε καλύτερα όλοι οι φορείς και πως θα έχουμε ώριμες μελέτες, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό την περίοδο 2014-2020.

«Να αφήσουν τις Περιφέρειες, τους δήμους τους τοπικούς φορείς, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, και να μην απαιτούνται εντολές από την Αθήνα. Τα νέα προγράμματα θα πρέπει να είναι πολυτομεακά, δεν νοείται για παράδειγμα το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Εργασίας, το Πολιτισμού να εκτελούν έργα και να μην γνωρίζει η Περιφέρεια τίποτα, να μην έχει άποψη το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Στο συνέδριο που στέφθηκε με επιτυχία, από τις τοποθετήσεις των συνέδρων καταδείχθηκε η «συστράτευση» Περιφέρειας, δήμων, φορέων για κοινές δράσεις και υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης, και επισημάνθηκε το αναγκαίο αίτημα των πολυτομεακών προγραμμάτων. Παράλληλα από τους συνέδρους τονίστηκε η διεύρυνση του ρόλου των ερευνητικών ιδρυμάτων και στην υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

Επίσης στο συνέδριο αναφέρθηκε η ετοιμότητα της Περιφέρειας για την νέα Προγραμματική Περίοδο, ενώ αναλύθηκε το όραμα της και οι δράσεις στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος στις καινοτομίες αλλά και στην συνεργασία με τα επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα, κ.α.

Ωστόσο πολλοί σύνεδροι ήταν επικριτικοί για την έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση, στηλίτευσαν την κρατική γραφειοκρατία και τα αντικίνητρα της ανάπτυξης ενώ απέδωσαν διαχρονικές ευθύνες στην Πολιτεία για το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού.

Για την πορεία του ΕΣΠΑ ο Υπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ έκανε γνωστό ότι «η Ελλάδα σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι τώρα έχουμε απορροφήσει το 56,7% των κονδυλίων, που σημαίνει ότι είμαστε 7,5 μονάδες πάνω από το μέσο Κοινοτικό όρο. Όσον αφορά την Κρήτη, η απορροφητικότητα είναι καλή, και στόχος είναι πανελλαδικά το 2013 να απορροφηθούν 4 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ».

\"\"

Ο Σεραφείμ Τσόκας επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι πως θα διαχειριστούμε τα 20,5 δις ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου, πως θα τα επενδύσουμε, και που θα τα στρέψουμε.
Θα πρέπει-είπε-να δημιουργηθούν περιφερειακά προγράμματα πολυτομεακά, δηλαδή η Περιφέρεια να κάνει «κουμάντο» τα χρήματα που περιέχει το πρόγραμμά της, με αυστηρό έλεγχο από το κέντρο.

Η διαχείριση-υποστήριξε- να γίνεται από την Περιφέρεια η οποία ξέρει πολύ καλύτερα από όλους τις ανάγκες της περιοχής.

Στο Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης που συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, εισηγήσεις έγιναν από :

τον γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Γιάννη Ιωαννίδη, τη γεν. γραμ. Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με θέμα «Στρατηγικές Προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού», τον προϊστάμενο ΕΥΣΣΑΠ του Υπουργείου Ανάπτυξης Γιάννη Φίρμπα με θέμα «Παρουσίαση 2ης εγκυκλίου σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού 2014-2020», τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτη Πανταζάτο και Ελένη Μπανάβα που παρουσίασαν το κείμενο θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των προτεραιοτήτων που προτείνονται για την Ελλάδα, τη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπ. Εργασίας Άννα Δαλλαπόρτα με θέμα «Στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης», την Προισταμένη ειδικής υπηρεσίας συντονισμού περιβαλλοντικών δράσεων ΥΠΕΚΑ Χρυσούλα Κούρτελη με θέμα «Στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα του Περιβάλλοντος», την προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη που παρουσίασε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020, και τον εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. Jorge A. Sanchez με θέμα «Προτεραιότητες της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης-O σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης».

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Εκκλησίας, βουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των επιστημονικών ιδρυμάτων, των Επιμελητηρίων των παραγωγικών τάξεων-φορέων του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Κρήτης.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook