Νέα μείωση των προσλήψεων στο πρόγραμμα δακοκτονίας ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νικολάου Μωραΐτη αναφορικά με τα προβλήματα της δακοκτονίας στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε γνωστό ότι «με βάση το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 1.500 εποχικοί, φέτος υπήρξε έγκριση για 1.200 άτομα».

Επιπλέον ανέφερε ότι: «ο προϋπολογισμός το 2012 ανερχόταν σε 28.310.000 ευρώ και απορροφήθηκαν τα 21.301.000 ευρώ. Όσον αφορά το 2013, εισηγηθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 24.696.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προέκυψε από το μέσο όρο αξιοποίησης του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων χρόνων».

Παράλληλα ισχυρίστηκε πως το 2012 τα αποτελέσματα του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη ήταν \”πολύ καλά\”, λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών η δακοπροσβολή στους νομούς του νησιού κυμάνθηκε απο 3% έως 9%.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημεία της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα δακοκτονίας

«Οι ψεκασμοί για το δάκο ξεκινούν στις νοτιότερες περιοχές στα μέσα Ιουνίου. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τα συναρμόδια Υπουργεία έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, άρα το πρόγραμμα δεν είναι «στον αέρα». Πιστεύω ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στη χρονική περίοδο που πρέπει χωρίς καθυστερήσεις.

Από τις 17 Ιανουαρίου έχουν ενημερωθεί οι ΔΑΟΚ για τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες για το πρόγραμμα, τον ορισμό προσωπικού, την προετοιμασία των διαγωνισμών για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμών, την προμήθεια υλικών δακοκτονίας και την ανάδειξη εργολάβων παγιδοθεσίας.

Για να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι ΔΑΟΚ, τους έχουμε στείλει σχέδια προκήρυξης τεχνικών προδιαγραφών και συμβάσεων, όπως επίσης και εγκύκλιο με τις προϋποθέσεις για το έργο της παγιδοθεσίας με ανάδειξη εργολάβων. Αρκετές Περιφερειακές Ενότητες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Προσλήψεις εποχικών αλλά και εργολάβοι για τις παγιδοθεσίες

«Με βάση το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται υποχρεωτική μείωση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ενώ πέρυσι προσελήφθησαν 1.500 εποχικοί, φέτος υπήρξε έγκριση για 1.200 άτομα.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τους περιορισμούς στις προσλήψεις εποχικών και ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα Περιφερειών, όπως αυτό της Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Βρέντζου και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Βουλγαράκη, αποφασίστηκε για πρώτη φορά φέτος να δοθεί σε 20 Περιφερειακές Ενότητες, συμπεριλαμβανομένων και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, η δυνατότητα να εφαρμόζουν το έργο της παγιδοθεσίας, με ανάδειξη εργολάβων από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Με τις εργολαβίες των παγιδοθεσιών θα έχουμε και φθηνότερες και πυκνότερες παγιδοθεσίες, καθώς θα τοποθετείται 1 παγίδα ανά 1.000 δέντρα, αντί 1 παγίδας ανά, περίπου, 3.000 δέντρα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σήμερα.

Επιπλέον θα υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση της αυξομείωσης του δακοπληθυσμού και έτσι ορθολογικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων».

Φέτος 25 εκ. ευρώ για τη δακοκτονία

«Ο προϋπολογισμός το 2012 ανερχόταν σε 28.310.000 ευρώ και απορροφήθηκαν τα 21.301.000 ευρώ. Όσον αφορά το 2013, εισηγηθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 24.696.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, αλλά προέκυψε από το μέσο όρο αξιοποίησης του προϋπολογισμού των τριών τελευταίων χρόνων.
Η εισήγηση έγινε δεκτή και την 1η Μαρτίου 2013 υπογράφηκε η σχετική υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών. Έχει ήδη δοθεί χρηματική εντολή για παροχή 30% του νέου προϋπολογισμού στις Περιφερειακές Ενότητες, ύψους 7.400.000 ευρώ. Στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης το ποσό αυτό ανέρχεται σε 3,7 εκατομμύρια ευρώ».

Ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία στην Κρήτη παραμένει σταθερός

«Μιλήσατε, επίσης, για μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας και κατά συνέπεια, ελλιπή εφαρμογή του. Η αλήθεια είναι ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος δακοκτονίας στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης είναι σχεδόν σταθερός. Το 2012 ήταν 12.808.000 ευρώ με απορρόφηση 7.923.000 ευρώ, ενώ το 2013 ανέρχεται σε 12.393.000 ευρώ. Για δε την Περιφέρεια Χανίων το 2012 ο προϋπολογισμός ήταν 3.078.000 ευρώ με υλοποίηση 1.708.000 ευρώ και το 2013 ανέρχεται σε 2.998.000 ευρώ. Δεν προκύπτουν, λοιπόν, σοβαρές αυξομειώσεις στον προϋπολογισμό του προγράμματος».

Το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη πέτυχε το στόχο του

«Εστιάζετε την ερώτησή σας στην Κρήτη και ειδικότερα στα Χανιά και κάνετε λόγο για ζημιές από τον δάκο που αγγίζουν το 40% και 50%. Δεν ξέρω από πού αντλείτε αυτή την πληροφόρηση.

Ευτυχώς, όμως, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2012. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τις αρχές Νοεμβρίου, γιατί αρχίζει το μάζεμα της ελιάς. Αλλιώς θα υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στις ελιές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες εκθέσεις δακοκτονίας των ΔΑΟΚ στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν πολύ καλά. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά προσβολής από τον δάκο ήταν 3% στο Ηράκλειο, 9% στο Λασίθι, 8,5% στο Ρέθυμνο και μόλις 3% στα Χανιά. Με όριο ανοχής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών το 10%, είναι προφανές ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλά».

Σταθερή η εισφορά των παραγωγών – υψηλή κάλυψη από τον προϋπολογισμό

«Στην ερώτησή σας χρησιμοποιήσατε μακάβριους όρους, καθώς μιλήσατε για μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, όσον αφορά τις εισφορές των αγροτών, μιλήσατε για ταφόπλακα. Το ύψος της εισφοράς της δακοκτονίας που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί, παραμένει σταθερό. Τα 3 τελευταία χρόνια είναι 3 λεπτά ανά κιλό. Το συνολικό ποσό από τις εισφορές των αγροτών είναι 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα χρειάζονται πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στηρίζουμε την ελαιοκαλλιέργεια

«Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη στοχεύει στη στήριξη, την ανασυγκρότηση, την ενίσχυση παραγωγικών κλάδων της αγροτικής μας οικονομίας, όπως είναι η παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς. Άλλωστε, η ελιά δίνει εισόδημα σε πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα που ασχολούνται με την καλλιέργειά της. Παράγουμε πάνω από 320 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου και από αυτούς πάνω από 100 χιλιάδες τους εξάγουμε.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οφείλουμε να δίνουμε –και δίνουμε- ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 35 Περιφερειακές Ενότητες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, η υλοποίησή του απαιτεί τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αλλά και με τις Περιφέρειες. Για τα ζητήματα προϋπολογισμού και προσλήψεων είναι υπεύθυνα τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ η οργάνωση και η εφαρμογή του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο ανήκει στις Περιφέρειες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook