Εδώ και πάνω από 90 χρόνια στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας έχει δημιουργηθεί μια γειτονιά που έχει χαρακτηριστεί και ως «Μικρά Αλάτσατα».

Η γειτονιά αυτή βρίσκεται στο West End και διατηρεί ακόμα το «μικρασιατικό της στοιχείο».

Εκεί έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τα Αλάτσατα, μια αμιγώς ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, που ήταν μια ανθηρή οικονομικά και πολιτιστικά ελληνική κοινότητα που έσβησε βίαια τον Σεπτέμβρη του 1922 θρηνώντας πολλά θύματα της μέρες του διωγμού τους.

Τα στοιχεία για τους πρόσφυγες του West End του Μπρίσμπαν αναφέρονται σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγγλική γλώσσα και έχει τίτλο «90 Χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Οι πρόσφυγες που έκαναν ένα νέο ξεκίνημα στο West End, South Brisbane”.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον Σύλλογο Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας που λειτουργεί στο Κουίνσλαντ.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Δέσποινα Δράκου (αντιπρόεδρος του Συλλόγου) της οποίας ο πατέρας ήταν πρόσφυγας.

«Ο πατέρας μου», λέει, «με ενέπνευσε να γράψω το βιβλίο αυτό.

Ήταν μόλις δέκα χρόνων, επέζησε της καταστροφής της Σμύρνης και εγκαταστάθηκε στο Μπρίσμπαν μαζί με την οικογένειά του αμέσως μετά το 1922».

Η κ. Δράκου σημειώνει πως ο πατέρας της, Γιάννης Δρακάκης, τής είχε διηγηθεί πολλές ιστορίες που δεν μπορούσε να βρει στα βιβλία των «ιστορικών» και αυτό την έκανε να ψάξει και να βρει σπάνιο υλικό από επιζώντες, διπλωμάτες αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής.

Όπως αναφέρει η κ. Δράκου σήμερα οι επιζώντες της Μικρασιατικής καταστροφής είναι ελάχιστοι, αλλά οι απόγονοί τους ζουν στο Μπρίσμπαν και «θυμούνται».

Η κ. Δράκου στο βιβλίο της αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά, ονόματα, δράσεις μαζί με σπάνιες φωτογραφίες.

Όπως δε σημειώνει, πολλές οικογένειες Μικρασιατών του Μπρίσμπαν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία καταγραφής του οικογενειακού τους δέντρου.

greekreporter.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook