Κόντρα ξέσπασε στη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», ανάμεσα σε Κεγκέρογλου και Λαφαζάνη, με τον Ηρακλειώτη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να απαντάει στις προκλήσεις, χαρακτηρίζοντας τρισάθλια την πολιτική του συναδέλφου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ Κεγκέρογλου με Παρέμβαση του – ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – τοποθετήθηκε στη συζήτηση και αφού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις -και ως προτάσεις νόμου και ως τροπολογίες -που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και που θα δώσουν ανάσα σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα στους αδύναμους», προχώρησε στην αντεπίθεση, απαντώντας στα επιχειρήματα του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί λίγη ώρα νωρίτερα. 

«Η άλλη γραμμή είναι εκείνη του κ. Λαφαζάνη κι άλλων οι οποίοι κάνουν μια συνολική αντιπαράθεση. Ψηφίζουν «όχι» σε όλα και βεβαίως εκφράζουν έναν άθλιο λόγο. 

Ξεκινώ απ’ αυτό γιατί ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για αποφράδα ημέρα και δικτατορία και νόμιζα ότι αναφερόταν στην 21η Απριλίου. Ανέφερε στη συνέχεια με προσωπική επίθεση, τον όρο «άθλιος» για τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Είμαι υποχρεωμένος να δώσω απαντήσεις, όχι βεβαίως στο επίπεδο του κ. Λαφαζάνη, το πολύ χαμηλό και μίζερο επίπεδο, το επίπεδο της γκρίζας προπαγάνδας, αλλά σ’ ένα επίπεδο πολιτικό γιατί πραγματικά εκφράστηκε ένας άθλιος λόγος και μια τρισάθλια πολιτική από τον ίδιο.

Και εξηγούμαι: Αναφέρθηκε στο 2010 και στην 23η Απριλίου, σαν να ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, σαν να μην υπήρξε προϊστορία, σαν να δημιουργήθηκε σε μια μέρα, σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα ή έστω σε έξι μήνες. Αναφέρθηκε στον όρο «άθλιος» και είπε ότι δώσαμε κοινωνικό επίδομα, την ώρα που υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Μα, είναι τρισάθλια αυτή η πολιτική του κ. Λαφαζάνη», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος κατέληξε λέγοντας:

«η πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε και δοκιμάστηκε στην Κύπρο και πριν την ανάδειξη της κρίσης, αλλά και μετά, που είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μας δείχνει ακριβώς τι έχουμε αποφύγει. Ο εκτροχιασμός του δημόσιου τομέα στην Κύπρο -που υπάρχει εκτροχιασμός- από περισσεύματα που του παρέδωσε ο Παπαδόπουλος, ελλείμματα έφερε».

Ολόκληρη η Παρέμβαση του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου:
«Όπως σαφώς έχουμε τοποθετηθεί, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις προηγούμενες μέρες μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας με περισσότερη και εντατικότερη δουλειά στην κατεύθυνση της στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στις πολιτικές που θα ενισχύσουν περισσότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ύφεσης και της ανεργίας. Βεβαίως το πλαίσιο με τις πολιτικές και τα μέτρα που θα δώσουν ανακούφιση στην κοινωνία, πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. 

Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ως προτάσεις νόμου και ως τροπολογίες που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και που θα δώσουν ανάσα σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα στους αδύναμους. 

Σε ένα νομοσχέδιο, όπως αυτό που συζητάμε -θα έλεγα χαμηλής πολιτικής αλλά σημαντικής κοινωνικής αξίας μιας και ασχολείται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, με ρυθμίσεις που δίνουν λύσεις- θα περίμενε κανείς να υπάρχει ένα πεδίο διαβούλευσης, συναίνεσης και συνεννόησης ακόμα και από τις δυνάμεις που αντιστρατεύονται την Κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για να βγει η χώρα από τη κρίση, προκειμένου οι λύσεις αυτές να ωφελήσουν συμπολίτες μας. Δυστυχώς, ακολουθείται η γραμμή της αντιπαράθεσης, να μην περάσουν ρυθμίσεις που ανακουφίζουν την κοινωνία, που ανακουφίζουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα, ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσήλθε με δύο γραμμές. 

Η μία γραμμή είναι η επιστημονική ή επιστημονικοφανής που εκφράστηκε από ορισμένους σε σχέση με τις ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται. Αναφέρθηκαν θέματα σημαντικά όπως είναι οι παρατηρήσεις από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Μάλιστα υπήρξε αποδοχή της διαδικασίας συναινέσεως που επέδειξε ο Υπουργός υιοθετώντας τροποποιήσεις και παρατηρήσεις οι οποίες εκφράστηκαν από Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η άλλη γραμμή είναι εκείνη του κ. Λαφαζάνη κι άλλων οι οποίοι κάνουν μια συνολική αντιπαράθεση. Ψηφίζουν «όχι» σε όλα και βεβαίως εκφράζουν έναν άθλιο λόγο. 

Ξεκινώ απ’ αυτό γιατί ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για αποφράδα ημέρα και δικτατορία και νόμιζα ότι αναφερόταν στην 21η Απριλίου. Ανέφερε στη συνέχεια με προσωπική επίθεση, τον όρο «άθλιος» για τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Είμαι υποχρεωμένος να δώσω απαντήσεις, όχι βεβαίως στο επίπεδο του κ. Λαφαζάνη, το πολύ χαμηλό και μίζερο επίπεδο, το επίπεδο της γκρίζας προπαγάνδας, αλλά σ’ ένα επίπεδο πολιτικό γιατί πραγματικά εκφράστηκε ένας άθλιος λόγος και μια τρισάθλια πολιτική από τον ίδιο.

Και εξηγούμαι: Αναφέρθηκε στο 2010 και στην 23η Απριλίου, σαν να ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, σαν να μην υπήρξε προϊστορία, σαν να δημιουργήθηκε σε μια μέρα, σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα ή έστω σε έξι μήνες. Αναφέρθηκε στον όρο «άθλιος» και είπε ότι δώσαμε κοινωνικό επίδομα, την ώρα που υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. 

Μα, είναι τρισάθλια αυτή η πολιτική του κ. Λαφαζάνη. Πρώτα απ’ όλα γιατί τότε που δίναμε το επίδομα, τα 500 εκατομμύρια, στις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου ήταν ότι δεν δίνουμε περισσότερα, δεν δίνουμε σε περισσότερους και δεν πήραμε περισσότερα όχι μόνο από το εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω που πήραμε, αλλά και κάτω από 100.000 ευρώ και να διευρύνουμε μέχρι 20.000 ευρώ -όπως ήταν η πρότασή τους- αυτούς που θα πλήρωναν. Ο πρώτος λόγος λοιπόν στο «τρισάθλια» είναι αυτός. 

Ο δεύτερος λόγος σε σχέση με αυτά τα οποία είπε είναι ακριβώς ότι δεν μίλησε καθόλου για την προϊστορία της κρίσης, όπως αναφέρθηκα πριν και την παρουσίασε σαν ένα στιγμιαίο γεγονός. Και η προϊστορία τι λέει, για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ μέσα και να μη θεωρείται ότι κάνουμε κριτική στο παρελθόν, στον έναν ή στον άλλον;

Διαχρονικές οι ευθύνες του συνόλου του πολιτικού συστήματος. 

Και πολιτικό σύστημα δεν είναι μόνο οι κυβερνώσες παρατάξεις. Πολιτικό σύστημα είναι όλοι όσοι μετέχουν εδώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και με τα «ναι» και με τα «όχι». Πολιτικό σύστημα είναι οι ταγοί του συνδικαλισμού, οι ταγοί του επιστημονικού κόσμου, οι ταγοί κάθε χώρου και όλων των παραγωγικών τάξεων, που τόσα χρόνια, μαζί με την πολιτική ηγεσία, μαζί με όλα τα κόμματα ακολουθούσαμε ένα δρόμο. Όταν ο δρόμος αυτός ήταν αδιέξοδος, δεν ήταν πλέον της στιγμής απόφαση, διότι ήδη ήταν μονόδρομος.

Έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, υπεύθυνοι και να λέμε την αλήθεια στο λαό. Ναι, ξεκινήσαμε τότε μια δύσκολη πορεία και σηκώσαμε το βάρος μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους από αυτή την Αίθουσα. Δεν έχει σημασία πότε ήρθαν σε αυτή την πορεία κάποιοι, διότι δυστυχώς αργήσαμε να καταλάβουμε ότι το πολιτικό όφελος και η μικροπολιτική είναι πάρα πολύ μικρά σε σχέση με το συμφέρον της χώρας, σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο συμφέρον της ίδιας της κοινωνίας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος είναι ο τρίτος λόγος, που με κάνει να λέω το χαρακτηρισμό «τρισάθλιοι»; Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, πετροβολούσαν τον πυροσβέστη, τραβούσαν τη μάνικα από τον πυροσβέστη, έκλειναν τον κρουνό. Αυτή ήταν η δουλειά τους και αυτή συνεχίζει να είναι και σήμερα. Και το είδαμε με όλα αυτά τα οποία είπε. Χαιρέκακοι. Μιλούν για αποτυχία της χώρας, την ώρα που πρέπει όλοι να συνδράμουμε να επιτύχει η χώρα. 

Βεβαίως, όπως ειπώθηκε και πριν, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι προσπάθειες, έστω και λίγο, αποδίδουν έστω με δυσκολίες. Ο κόσμος το καταλαβαίνει, παρότι είναι σε πολύ δύσκολη θέση, παρότι τα προβλήματα και τα βάρη που έχουν πέσει στον κόσμο είναι τεράστια. 

Όμως, ας δούμε και το σχέδιο, γιατί το ίδιο λένε και για την Κύπρο. Ένα μήνα ήταν ο Αναστασιάδης. Ο Αναστασιάδης έφερε την κρίση; Δηλαδή όλο το προηγούμενο διάστημα ο συριζαίος κ. Χριστόφιας ήταν αυτός ο οποίος τα έκανε όλα καλά και σε ένα μήνα μέσα έφερε την κρίση ο Αναστασιάδης. Αυτή είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ; 

Αυτή, λοιπόν, η πολιτική η οποία εφαρμόστηκε και δοκιμάστηκε στην Κύπρο και πριν την ανάδειξη της κρίσης, αλλά και μετά, που είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, μας δείχνει ακριβώς τι έχουμε αποφύγει. Ο εκτροχιασμός του δημόσιου τομέα στην Κύπρο -που υπάρχει εκτροχιασμός- από περισσεύματα που του παρέδωσε ο Παπαδόπουλος, ελλείμματα έφερε. Δεν θέλω όμως να συνεχίσω.

Η μετέπειτα πολιτική, το σχέδιο Β΄ το περίφημο, για μερικές ώρες έδωσε μια ικανοποίηση. Αλλά δυστυχώς όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσεις μια πολιτική που θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανή τη χώρα, χωρίς να γονατίσει, μπορεί με δυσκολίες αλλά όρθια στα πόδια της, έχουμε τα αποτελέσματα που είδαμε. Και αναδείχθηκαν βέβαια και εκεί τα αρνητικά. 

Τι προσπάθησαν να κάνουν στη συνέχεια όλοι αυτοί του «όχι» σε σχέση με την Κύπρο; Να σώσουν την τράπεζα που έχει το κάθε κόμμα. Αυτό έγινε. Αυτό έκαναν κι έριξαν στη συνέχεια τα βάρη στους υπόλοιπους. Δεν θέλω να ασχοληθώ όμως άλλο με αυτό, γιατί πραγματικά ήταν μίζερη -και όχι μόνο- η τοποθέτηση που έγινε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε έχει διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή για πρώτη φορά της προκαταβολής στο δημόσιο. Δεν υπήρξε νομοθέτηση όμως για πρώτη φορά. Είναι η εφαρμογή που επιδιώκουμε τώρα να υπάρξει. Γιατί πραγματικά με τον ν.3996 που θεσμοθετήθηκε η προκαταβολή στη σύνταξη, δεν υπήρχε η δυνατότητα εφαρμογής στο δημόσιο και έτσι δεν προχώρησε. Υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά. Ευελπιστούμε –κι έτσι φαίνεται- ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα φέρουν αποτέλεσμα, το οποίο θα λύσει προβλήματα. 

Βεβαίως, πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πολλά σημεία οι τροποποιήσεις οι οποίες δέχτηκε ο Υπουργός ήταν σε θετική κατεύθυνση. Όμως υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία θα μπορούσε να δοθεί λύση, προκειμένου να μην έχουμε στη συνέχεια αντιφάσεις ή προβλήματα εφαρμογής. Αναφέρθηκαν αυτά από τον Ειδικό Αγορητή και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στην κατ’ άρθρον συζήτηση.

Όμως, θέλω να πω ότι σήμερα λύνεται το θέμα με το μεταβατικό διάστημα, τι γίνεται με τις παλιές συντάξεις. Υπάρχει πρόνοια πλέον και γι’ αυτό. 

Όσον αφορά τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς, για να είμαστε ξεκάθαροι, θα καταθέσω την πρόταση τη δικιά μας και ελπίζω να τοποθετηθούν θετικά και οι άλλες δυνάμεις, τα κόμματα δηλαδή της συνεργασίας και βεβαίως τα κόμματα του Κοινοβουλίου συνολικά. 
Θα πρέπει με τη λήξη της συζήτησης στις τρεις μέρες αυτές να νομοθετήσουμε και το λογαριασμό στον οποίο θα πηγαίνουν τα χρήματα. Ο γενικός χαρακτηρισμός «ευπαθείς ομάδες» δεν μας καλύπτει. 

Προτείνουμε, λοιπόν, αυτός ο λογαριασμός να είναι ο ΑΚΑΓΕ -ειδικός λογαριασμός των ΑΚΑΓΕ- προκειμένου ο στόχος ο οποίος αναφέρει, να επιτευχθεί με τα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν σε αυτόν από την ενεργοποίηση των διατάξεων για τους ανενεργούς λογαριασμούς.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο ΑΚΑΓΕ;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο ΑΚΑΓΕ είναι ο λογαριασμός, παραδείγματος χάριν, που χρηματοδοτεί το «Βοήθεια στο Σπίτι». Είναι ο λογαριασμός «Αλληλεγγύης Γενεών», κύριε συνάδελφε.

Θέλω να κάνω μία παρατήρηση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Δεν αναφέρομαι στη διάταξη η οποία αποσύρθηκε. Θα αναφερθώ όμως σε ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και πρέπει, Υπουργέ μου, να το λύσετε αύριο. 

Δεν μπορεί να μην συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και κάμποσες εβδομάδες επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει διορίσει ένα μέλος που παραιτήθηκε. Διότι όπως λέει το καταστατικό του ή ο κανονισμός του -δεν ξέρω τι είναι- αν υπάρχει για πέρα από τρεις μήνες παραιτημένο μέλος, δεν μπορεί να συνεχίσει να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο. 

Έχω λοιπόν το εξής παράδειγμα: Πριν από δεκαπέντε μήνες σκοτώθηκε άνθρωπος σε αυτοκινητιστικό και η γυναίκα του έπεσε σε κώμα. Δεκαπέντε μήνες, λοιπόν, είναι σε κόμμα σε ένα κέντρο αποκατάστασης στα Χανιά και ζητάει μία βεβαίωση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που να απεμπλέκει το εφάπαξ από το δάνειο που έχει πάρει και να μεταφερθεί στη σύνταξη, προκειμένου να πάρει χρήματα και να συνεχίσει τη θεραπεία στο Κέντρο Αποκατάστασης στα Χανιά. Ενώ λοιπόν υπηρεσιακά είναι όλα έτοιμα από την αρμόδια υπηρεσία, δεν μπορεί να συνεδριάσει το Ταμείο γιατί δεν διορίζεται ένα μέλος. 

Το θεωρώ απαράδεκτο και θέλω να δείτε το θέμα αύριο κιόλας, κύριε Υπουργέ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook