Κοινή συνέντευξη τύπου για τον Παγκρήτιο Εορτασμό της Συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα παραχώρησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης , Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Πνευματικών Ιδρυμάτων της Κρήτης.

Ο κ. Κουράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισε ότι «η Ελευθερία της Κρήτης και η Ένωση με την Ελλάδα κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες και αίμα του Κρητικού Λαού» και υπενθύμισε το αδιαπραγμάτευτο σύνθημα των Κρητικών Επαναστάσεων «Ένωσις ή Θάνατος».

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Συνοπτικά ανέφερε:

-Με τις επαναστάσεις αυτές κερδήθηκαν βήμα προς βήμα σημαντικά προνόμια για τους Χριστιανούς της Κρήτης έως ότου, τον Νοέμβριο του 1898, μετά τη μεγάλη σφαγή των Ηρακλειωτών στις 25 Αυγούστου, ήρθε η Αυτονομία.

-Στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας που την επόπτευαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής και ο Σουλτάνος, ο αγώνας για την Ένωση δεν σταμάτησε αλλά συνεχίστηκε με άλλα μέσα, ειρηνικά πλέον.

-Η πολυπόθητη Ένωση επιτεύχθηκε τελικά μετά από τα νικηφόρα αποτελέσματα των Βαλκανικών Πολέμων με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

-Έτσι την 1η Δεκεμβρίου 1913 η Ελληνική Σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στο φρούριο «Φιρκάς» των Χανίων μέσα σε ένα ανεπανάληπτο εθνικό ενθουσιασμό».

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στον Παγκρήτιο Εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Ένωση με την Ελλάδα με σειρά εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα:

• Συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης ολοήμερες εκδηλώσεις για την έναρξη του εορτασμού την προσεχή Παρασκευή 26 Απριλίου.

• Προετοιμάζει με την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη συνέδριο στα τέλη Οκτωβρίου με θέμα: «το Ηράκλειο και η Κρήτη από την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας ως την ένωση με την Ελλάδα (1866 – 1913)».

• Συνεργάζεται με τα πνευματικά ιδρύματα της Κρήτης για την προετοιμασία έκθεσης που θα περιοδεύσει στις μεγάλες πόλεις του νησιού, σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

• Αποφάσισε οι φετινές καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, και η φθινοπωρινή έκδοση του περιοδικού «Παλίμψηστον», να έχουν ως σημείο αναφοράς την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης.

• Προγραμμάτισε ξεναγήσεις σχολείων στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και άλλες δράσεις με θέμα την συγκεκριμένη επέτειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook