«Ότι μας ανήκει θα το διεκδικήσουμε με ορθό και νόμιμο τρόπο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Βουλή για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων επισημαίνοντας πως «σας διαβεβαιώνω ότι το θέμα άνοιξε για να κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με εξίσου συναινετικό τρόπο εξήγησε ότι «απαιτούνται πολιτικοί χειρισμοί» και ζήτησε την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής προκειμένου «να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρήματά μας».

Να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε στην Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική επερώτηση την οποία υπογράφει πρώτος ο κ. Μανώλης Γλέζος.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανακίνηση του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πολεμική κίνηση εναντίον του γερμανικού λαού με τον οποίο κινούμαστε μαζί του στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι αποτελεί λάθος να συνδέεται η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας με το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της διεκδίκησης «και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να έχουμε αποτέλεσμα, όσος χρόνος και όση προσπάθεια χρειαστεί» τόνισε όμως «Να μην αφήσουμε θέσεις και συμπεριφορές που θα αποδυναμώσουν την εθνική στάση. Η συνεισφορά όλων μπορεί να οδηγήσει στο συνθετικό αποτέλεσμα που θα είναι η βάση πάνω στην οποία πολιτικά και εθνικά θα στηριχτούμε». Τέλος εξήγησε ότι το σχετικό πόρισμα που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την επεξεργασία του υλικού που βρέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ενώ τόνισε ότι έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητο καθώς «τυχόν εκμετάλλευσή των στοιχείων μπορεί να βλάψει την πολιτική, νομική και διπλωματική τους εκμετάλλευση».

Κατά την δευτερολογία του ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι απαιτείται «τεκμηρίωση – ισχυρή πολιτική βούληση – συναίνεση», προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα και συμπλήρωσε πως «από την σημερινή συζήτηση προκύπτει ότι όλοι συμφωνούμε με αυτά τα στοιχεία». Τόνισε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξηγώντας πως «χρειαζόμαστε ισχυρά νομικά εφόδια. Έχουμε δικαιοσύνη που θέλει να τεκμηριώσει».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά την γνωμοδότηση πρέπει να γίνει εκ νέου συζήτηση στην Βουλή «ώστε μεθοδικά να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας». Τέλος είπε πως «Πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία πράξη αυτής της υπόθεσης 60 ετών που είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμα κλείσει. Αυτή την φορά θα κλείσει και πιστεύω ότι η δικαίωση θα είναι πάνω από όλα ηθική».

Αλ. Τσίπρας «να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τοπ ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων είναι «ζήτημα πολιτικής βούλησης και διαπραγμάτευσης μέσα στους διεθνής και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» και εξήγησε ότι πρέπει να τεθεί «στο Συμβούλιο Κορυφής αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προκειμένου να δημιουργηθεί κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα». Ζήτησε σύσταση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την οργάνωση των επιχειρημάτων καθώς και γνωστοποίηση του σχετικού πορίσματος.

Πέραν αυτών ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε πως «πριν 3 χρόνια στη Βουλή ψηφίζονταν το 1ο μνημόνιο με βασικό επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι μπαταχτσήδες και δεν μπορούμε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας, αλλά δεν ετέθη ποτέ ότι και άλλοι πρέπει να πληρώσουν τα χρέη τους. Κανείς δε είπε να μην πληρώσουμε τα χρέη μας. Αλλά απέναντι στα χρέη που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό – χωρίς την δική του επιλογή για την διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που μας βυθίζει συνεχώς – έπρεπε να μπουν σε διαπραγμάτευση χρέη των εταίρων προς εμάς».

Τέλος, ζήτησε σχετική τοποθέτηση από τον κ. Αντώνη Σαμαρά ασκώντας παράλληλα κριτική λέγοντας πως «μόλις εξελέγη έκανε 2 πράγματα, το 1ο να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση την υπόθεση του κουκουλώματος της Ζίμενς και να αποσυρθεί το ελληνικό δημόσιο από τις απαιτήσεις του απέναντι σε μια γερμανική εταιρεία που διέφθειρε τα κόμματα εξουσίας, για να παίρνει έργα και το 2ο που έκανε ήταν να μεταβεί στο Βερολίνο και να συναντήσει την Μέρκελ και ούτε λόγος διεκδικήσεων από τη δική μας μεριά».

Βενιζέλος «Να μην αφήσουμε το ζήτημα να υφέρπει σε μια γενική πολιτική συζήτηση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στις δηλώσεις Σόιμπλε περί θέματος που έχει λήξει λέγοντας πως «Αυτός ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς δεν αληθεύει και είναι λάθος υπονομευτικό να τον υιοθετούμε άμεσα ή έμμεσα. Κάποιοι νομίζουν ότι ο πατριωτισμός και η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους έλευση στη βουλή ή την εκλογική τους άνοδο αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινείται έτσι η ιστορία και η πολιτική». Πρόσθεσε όμως ότι «Είμαστε φίλοι με την Γερμανία και εταίροι μακράς πνοής και δεν έχουμε τίποτα εχθρικό και δεν τα συζητάμε όλα αυτά λόγω κρίσης» και επισήμανε πως «πρέπει να ξανατεθεί το θέμα, πολιτικά και διπλωματικά, με ευθύ τρόπο. Να μην αφήσουμε το ζήτημα να υφέρπει σε μια γενική πολιτική συζήτηση»

Χρήστος Παππάς: «Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες»

Στην γραμμή του κόμματός του κινήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες. Θέλουμε ανθρώπους που διεκδικούν». Σε όσους δε τους κατηγορούν ως φιλοναζιστές είπε «Δεν κυβερνά σήμερα ο Χίτλερ αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στους οποίους είστε υποτακτικοί»!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook