Την Κυριακή 21 Απριλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη \”Ούλοφ Πάλμε, Η πολιτική είναι θέμα αρχών\” στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ κ. Pierre Schori και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν και ο έγκριτος νομικός Αντώνης Βγόντζας.

Η ομιλία του Α. Βγόντζα αναλυτικά:

\”Η τιμή είναι αναγκαία. Για το πρόσωπο και την ιστορία.

Σπουδαίος άνθρωπος! Εξαιρετικός πολιτικός! Γοητευτική και συναρπαστική προσωπικότητα! Ακόμη και με το τέλος της ζωής του! Μοιάζει σαν να το επέλεξε. Άοπλος! Χωρίς καμιά άμυνα και προφύλαξη ενάντια στην τυφλή βία.

Κυριάρχησε στην πατρίδα του και στον κόσμο. Πάνω από 25 χρόνια. Τα πιο δημιουργικά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο των μεγάλων καταστροφών και των κοσμογονικών ανακατατάξεων.

Με τις μαχητικές του μεταρρυθμίσεις στη χώρα του. Από την αναθεώρηση του Συντάγματος μέχρι την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Οδήγησε το καθεστώς μιας πεφωτισμένης μοναρχίας (ένα από τα πιο παλιά της Ευρώπης!) στα μεγάλα πέλαγα της πλήρους κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η Παιδεία για τον Ούλοφ Πάλμε έπρεπε να γίνει χώρος προετοιμασίας μιας ανοιχτής κοινωνίας. Ανέβασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα το στόχο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες. Κατοχύρωσε το δικαίωμα στην εργασία.

Και προχώρησε σε μία πλατειά αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων, με δημοσιονομικά και άλλα μέτρα.

Επέμεινε ιδιαίτερα στη σύζευξη της πολιτικής με τις αξίες. Ήταν συνεπής. Και παράλληλα πολιτικός των ρήξεων. Μέσα στη χώρα του, αλλά και έξω απ’ αυτήν. Ως Υπουργός Παιδείας, στα πρώτα του πολιτικά βήματα, δεν δίστασε να έρθει σε ειρηνική σύγκρουση με μεγάλες ομάδες φοιτητών, που αντιδρούσαν στη μεταρρύθμιση της Πανεπιστημιακής νομοθεσίας.

Είχαν, μάλιστα, καταλάβει το κτίριο της Ένωσης των Φοιτητών, που σήμερα φιλοξενεί την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Ήθελαν να μιμηθούν τον ξεσηκωμό του Μαΐου του 1968 στο Παρίσι.

Έσπευσε να τους μιλήσει μέσα στο αμφιθέατρό τους. Χωρίς φρουρά. Χωρίς σωματοφύλακες. Και τους ενθάρρυνε να αγκαλιάσουν τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας. Η αποτύπωση των σπουδαίων εκείνων στιγμών σε φωτογραφίες ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Άσκησε οξύτατη κριτική στις δύο υπερδυνάμεις της εποχής του. Για το Βιετνάμ και για την Πράγα. Στους δικτάτορες, επίσης. Στον Φράνκο της Ισπανίας. Στους ηγέτες της Νότιας Αφρικής, του Απαρτχάιντ. Στους δικτάτορες της 21ης Απριλίου.

Συγκρουσιακός και άνθρωπος της Ειρήνης. Κοντά σε όλα τα απελευθερωτικά κινήματα. Και πρωταγωνιστής σε όλες τις πρωτοβουλίες ειρήνης.

Διακήρυξε την «ισότητα στις θυσίες». Από τη μια ζήτησε αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών, όταν εμφανίστηκε πρόβλημα παραγωγικότητας στη Σουηδική οικονομία. Και από την άλλη ενθάρρυνε επέκταση της προστασίας του κοινωνικού κράτους παράλληλα με την επαύξηση των φόρων εισοδήματος.

Η τιμή στον Ούλοφ Πάλμε είναι αναγκαία. Για το σήμερα και τις κρατούσες συνθήκες.

«Η πολιτική είναι θέμα αρχών», όπως εύστοχα αναδεικνύει ο Γιώργος Λογοθέτης στην Πολιτική βιογραφία του Ούλοφ Πάλμε.

Αυτό είναι το ζητούμενο από όλους τους πολιτικούς στην ήπειρο που ανήκουμε. Στον κόσμο όλο. Η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ευθύνη των ίδιων των λαών. Περνά όμως και μέσα από τη διεθνή αλληλεγγύη. Έστω και αν κάποιοι ερίζουν για το περιεχόμενό της.

Έστω και αν αυτοί που την υπερασπίζονται και την προωθούν έχουν λιγοστέψει. Αυτή που εμπνέει και διαχέεται σε όλα τα μεγάλα και διεθνή κινήματα. Αυτή που στηρίζεται και οικοδομείται σε θεσμικά όργανα της διεθνούς κοινότητας. Με τη σύμφωνη διατρανωμένη θέληση των λαών.

Κύριε Pierre Schori,

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι συνεχίζουμε στην Ελλάδα και στο νησί μας να αγαπάμε τον Ούλοφ Πάλμε. Όπως και όσο ζούσε. Από το πέρασμά του στη ζωή κρατάμε το πάθος του για την πολιτική και τις αξίες της.

Σε μια εποχή μεγάλων ελλειμμάτων σε όλους τους χώρους της δημόσιας ζωής έχουμε ανάγκη από την διαρκή αναφορά σε τέτοιες προσωπικότητες.

Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν σπουδαίος πολιτικός για την πατρίδα του. Σπουδαίος Ευρωπαίος. Και εξαιρετικός, σπάνιος και διαχρονικός πολίτης του δύσκολου και πολύπλοκου κόσμου μας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook