Με ενότητα και ομοψυχία θα γίνει ο εορτασμός των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Tιμητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ετοιμάζουν συλλογικά οι φορείς του νησιού.

Η αυλαία των εκδηλώσεων που ανοίγει την Παρασκευή στο Ηράκλειο περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ενότητες θρησκευτικού, επετειακού, ιστορικού-μορφωτικού, παραδοσιακού, μουσικού περιεχομένου, και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, του δήμου Ηρακλείου, και της ΕΡΤ- ΕΡΑ Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα. «Μέσα από τις επιτροπές αυτές συνεργαστήκαμε με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης , με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους πολιτιστικούς φορείς για να μάθουν οι νέοι μας την ιστορία, τον πολιτισμό, και τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν πυρετωδώς για να δώσουμε ειδικά στις νέες γενιές το στίγμα αυτού του ιστορικού γεγονότος».

«Εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του 2013, στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχει Κρητικό στοιχείο».

Ως Περιφέρεια Κρήτης  –κατέληξε ο Σταύρος Αρναουτάκης- στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας για να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις ανέφερε ότι το μήνυμα που πηγάζει από αυτές είναι ότι, «όπως οι πατέρες μας αγωνίστηκαν, έτσι και εμείς σήμερα χρειάζεται να αγωνιστούμε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τις οποίες είμαι σίγουρος με την αίσθηση της ενότητας μας, θα ξεπεράσουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλώντας για το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα τόνισε ότι, οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν εκείνοι που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα, παραμένουν επίκαιρες, «και το καθήκον μας είναι να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο και να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, και δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης επεσήμανε ότι η ελευθερία της Κρήτης και η Ένωση του νησιού, δεν ήταν ένα δώρο που προσφέρθηκε αλλά ήταν αποτέλεσμα συνεχών αγώνων και θυσιών του Κρητικού λαού. Επίσης ο Γιάννης Κουράκης έκανε γνωστό ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορική επέτειο, όπως και η έκδοση «Παλίμψηστον».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook