Τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ζητούν από όλες τις ελληνικές τράπεζες οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Οι εισαγγελείς επιθυμούν να ερευνήσουν αν παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

Όπως είναι γνωστό με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρονται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση.

Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η διερεύνηση του θέματος των παρατάσεων στους ευνοϊκούς επαναπατρισμούς κεφαλαίων κρίθηκε σκόπιμη καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έδωσε παράταση στο προνομιακό καθεστώς του νόμου Αλογοσκούφη λίγες ημέρες αφού παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Με νομοθετική πρωτοβουλία παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και ακολούθησε και δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011. Η έρευνα των Εισαγγελέων στον κατάλογο των προσώπων που έκαναν χρήση των παρατάσεων αυτών είναι προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λίστα έμεινε ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένεται να βρίσκονται στο εισαγγελικό γραφείο μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook