Το πιλοτικό πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης άνεργων νέων ναυτικών, με την επωνυμία «Νέαρχος», σχεδιάστηκε για κατάρτιση και πρακτική άσκηση των δικαιούχων επί του πλοίου και όχι για να υποκατασταθούν οι ήδη απασχολούμενοι ναυτικοί, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σχετικής ημερίδας στον ΟΛΠ, για την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι το πρόγραμμα αξιοποιεί σημαντικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και οι δικαιούχοι θα καταρτίζονται από πιστοποιημένους φορείς, θεωρητικά και με πρακτική άσκηση επί του πλοίου, και παράλληλα θα επιχορηγούνται.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα στηρίξουν το νέο πρόγραμμα και θα διαθέσουν τα πλοία τους για τους σκοπούς του προγράμματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος του υπουργείου, προσέθεσε, είναι να ξεπεράσει τις αντιξοότητες που δημιουργούν η κρίση και η ανεργία και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανθρώπων στην ανταγωνιστική αγορά της ναυτικής εργασίας.

Το πρόγραμμα, συνολικής αξίας 6.423.150 ευρώ, δικαιούχος του οποίου είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), παρέχει κίνητρα σε άνεργους νέους ναυτικούς, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να λάβουν ικανοποιητική αποζημίωση.

Από αυτό αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1.000 άνεργοι νέοι ναυτικοί, εκ των οποίων 200 θα είναι αξιωματικοί και 800 κατώτερα πληρώματα λοιπών ειδικοτήτων.

Η ΠΝΟ έχει αντιδράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κύριος σκοπός του ΓΕΝΕ, από ιδρύσεως του, είναι καθαρά και μόνον η μέριμνα για εξεύρεση εργασίας σε ήδη υπάρχοντες άνεργους Έλληνες ναυτικούς επί των πλοίων και όχι η θέσπιση προγραμμάτων μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία.

Η ναυτική ομοσπονδία θεωρεί την όλη επιχειρούμενη διαδικασία και ως έντεχνη και εκ του πλαγίου εισαγωγή του θεσμού της ατομικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο, καθώς -όπως αναφέρει- προβλέπει την επιχορήγηση της εργοδοσίας για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, «εφόσον η εκπαιδευτική πρακτική άσκηση μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook