Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας απέκλεισε, την Τετάρτη, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το ενδεχόμενο να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του φόρου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν είναι εφικτό αυτό», καθώς «έχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση».

«Έχουμε κάνει προσπάθειες, είπαμε ότι τον Ιούνιο και να πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα θα το ξαναδούμε», επισήμανε.
Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ επανήλθε σε αυτό και την Τετάρτη.

Σε ενημέρωσή του, το Κίνημα τονίζει ότι παρακολουθεί με ομάδα επιστημόνων εδώ και καιρό το θέμα και κυρίως τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και α\’ τρίμηνο 2013 σε συνδυασμό με το τρόπο που αντιδρά η αγορά.

Με εντολή Βενιζέλου, ο κ. Σαχινίδης είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τις τελικές εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου και της τρόικας.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% ( χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στο ενημερωτικό σημείωμα σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά σκόπευε ο κ. Βενιζέλος να θέσει στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου.

Εφόσον όμως, λόγω και της απουσίας κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει την Τρίτη προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί.

Κύκλοι της Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού (και τα οποία το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ιστορική του υποχρέωση να αναδείξει) αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που σήκωσε το ίδιο, είναι που επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση».

«Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο», σημείωναν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωναν ότι «αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η Κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος σκόπευε να θέσει αυτά τα στοιχεία στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου. «Εφόσον, όμως, λόγω και της απουσίας κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει χθες προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων

Υποκριτικό χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα του ζητήματος του ΦΠΑ την εστίαση από το ΠΑΣΟΚ.

«Ο δε υπουργός Οικονομικών το παραπέμπει για τον Ιούνιο μετά από νέες \’επιτυχημένες\’ διαπραγματεύσεις, εφόσον \’πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα\’. Έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως ανεύθυνη, αναξιόπιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση που το μόνο που τη νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση των εγκλημάτων της» καταλήγει.

Τι έγινε την Τρίτη στη Βουλή

Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή, επικράτησε ένταση. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έθεσαν σειρά ενστάσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τηλεφώνημα του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε θέμα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η αντιπροσωπεία του κόμματος πρότεινε να συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι είναι «δύσκολο να κάνουμε αλλαγές τώρα», βάζοντας στον «πάγο» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Ιούνιο. «Ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει» έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Η ενδοκυβερνητική κόντρα, που πυροδότησε η πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσει άμεση μείωση του ΦΠΑ, είχε εξελίχθηκε με διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών και της Ιπποκράτους.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλόγιζαν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο»

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook