Ανατροπές στη ζωή των πολιτών θα φέρουν οι περισσότερες από 100 σελίδες διατάξεων και πάνω από 150 σελίδες συνοδευτικών εγγράφων, που κατατίθενται απόψε το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ έως την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ώστε η κυβέρνηση να έχει κάνει ό,τι χρειάζεται εν όψει του Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα που αφορούν όλες τις κατηγορίες πολιτών. Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς αυτό το απέκλεισε σε αυτή τη φάση ο υπουργός Οικονομικών, αφού όπως λέει δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο για να ισχύσει μειωμένος ΦΠΑ 13% από 23% σήμερα από την 1η Ιουλίου. Προϋπόθεση μείωσης του ΦΠΑ είναι το κράτος να έχει ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Από το εν λόγω νομοσχέδιο θα λείπει προσωρινά και η ρύθμιση για τα δάνεια αφού ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση με την τρόικα. Αναμένεται η συγκεκριμένη ρύθμιση να έρθει για ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Χιλιάδες υπάλληλοι θα δουν δια του νόμου την πόρτα του δημοσίου, ενώ εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου μένουν «εκτός ρυθμίσεων».

Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο –αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: το χαράτσι, ενώ σύμφωνα με λάλλες διάταξεις: καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται –προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία-ταμεία

«Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ
Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
Επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Εξόφληση έως 48 δόσεις
Φορολογική παγίδα: Οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,75%

Φόροι στα ακίνητα

«Χαράτσι» ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια 15%
Το 2013 το «χαράτσι» θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση

Φορολογία 18άρηδων

Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου

Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ

1η περίπτωση:

Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%

2η περίπτωση:

Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα

Δημόσιοι υπάλληλοι

15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια

newpost.gr/in.gr