Ο Νοτιοαφρικάνος πρόεδρος, Jacob Zuma, ανακοίνωσε χθες ότι το καθεστώς Gaddafi συμφώνησε με το σχέδιο ειρήνης της Αφρικανικής Ένωσης με το οποίο υπολογίζεται ότι θα δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη με παράλληλη διακοπή των συμμαχικών βομβαρδισμών.

Ο Jacob Zuma, μαζί με άλλους τέσσερις ηγέτες αφρικανικών χωρών, πραγματοποίησαν χθες επίσημη συνάντηση με τον Muammar Gaddafi στην Τρίπολη όπου και συζήτησαν για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. Η υιοθέτηση του «οδικού χάρτη» περιλαμβάνει άμεση παύση του πυρός, άνοιγμα των συνόρων για εισαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών, προστασία ξένων διπλωματών και έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων εν όψει μιας μεταβατικής περιόδου.

 \"\"«Ο αδερφός ηγέτης (συνταγματάρχης Gaddafi) δέχτηκε τον οδικό χάρτη όπως αυτός παρουσιάστηκε από εμάς. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην παύση του πυρός», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των πολύωρων συζητήσεων ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μohamed Οuld Αddel Αziz (Μαυριτανία) και μέλη της οι πρόεδροι Amadou Toumani Toure (Μάλι), Denis Sassou Nguessou (Κογκό), Jacob Zuma (Νότια Αφρική) και ο υπουργός Εξωτερικών Yoweri Museveni (Ουγκάντα). Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο Λίβυος ηγέτης ο οποίος έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνισή μπροστά στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

 «Στη μεταβατική περίοδο θα πρέπει να γίνουν  οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ανέφερε σε επίσημη συνέντευξη τύπου στη λιβυκή τηλεόραση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο  επίτροπος Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης, Ramtane Lamamra.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Muammar Gaddafi από την εξουσία, ο επίτροπος δεν έδωσε κάποια περαιτέρω πληροφορία.


«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Όμως δε μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ\’ αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητα τους».

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναμένεται σήμερα να έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των καθεστωτικών δυνάμεων στη Βεγγάζη.

 Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Μαυριτανία

Πριν φθάσουν στη Λιβύη, τα μέλη της ειρηνευτικής αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης βρισκόντουσαν στη Μαυριτανία όπου προσπαθούσαν να συγκροτήσουν το σχέδιο ειρήνης που θα παρουσίαζαν στον Muammar Gaddafi. Στόχος του «οδικού χάρτη» ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

«Στόχος μας είναι να σταματήσει η κρίση στη Λιβύη το συντομότερο», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μohamed Οuld Αddel Αziz.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook