Με την Υπουργική βούλα, η τροπολογία για τον ENISA αποτελεί πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός με τις υπογραφές των Σταικούρα, Χατζηδάκη και Καλογιάννη παραμένει στη χώρα μας, ωστόσο χάνεται στην ουσία για την Κρήτη.

Σύμφωνα βέβαια με την αρχική απόφαση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία επικυρώνεται με την παρούσα τροπολογία, η έδρα του Οργανισμού μένει στην Κρήτη και το Ηράκλειο για τα επόμενα επτά χρόνια, ωστόσο θα λειτουργεί παράρτημα στην Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2020.

Όπως αναφέρει η τροπολογία μεταξύ άλλων ''για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του, ο Οργανισμός δύναται να επιχορηγείται, για το έτος 2013 και εφεξής, με πίστωση του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου ορίζεται το ύψος της επιχορήγησης και η διαδικασία εκταμίευσης του σχετικού ποσού.

Οι πράξεις επιχορήγησης του Οργανισμού για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών κατά το τρέχον έτος ισχύουν από την έκδοσή τους και εφεξής".


Οι ενστάσεις που παραμένουν έχουν να κάνουν με την ουσιαστική λειτουργία του ENISA σε τοπικό επίπεδο, αν δηλαδή το μόνο που παρέμεινε στο Ηράκλειο είναι η έδρα και... η σημαία και όχι ο μηχανισμός.

Με δήλωση του το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Λ. Αυγενάκης τόνισε για την Υπουργική Τροπολογία που αφορά στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ENISA:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την Υπουργική Τροπολογία, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των υπηρεσιών του ENISA και επιβεβαιώνει τη παραμονή της έδρας του στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη λειτουργία υποκαταστήματος στην Αθήνα για επτά ακόμη χρόνια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μετά την καθοριστικής σημασίας συμφωνία για το μέλλον του Οργανισμού, η συγκεκριμένη Υπουργική Τροπολογία, εξασφαλίζει τις δαπάνες στέγασης με επιχορήγηση του ENISA από το Υπουργείο Ανάπτυξης, εφόσον απαιτηθεί και με έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η παραμονή της έδρας του μοναδικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα, με τις πολλαπλές ωφέλειες που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη, δεδομένης της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το Α΄ εξάμηνο του 2014, κατά την οποία κύριο θέμα θα είναι η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ως πανευρωπαϊκό αίτημα».

ΟΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

flashnews.gr