Η ΕΚΤ δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Κοινού Νομίσματος του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ότι «σίγουρα αξίζει να συζητηθεί κάτι τέτοιο», αντιδρώντας έτσι σε σχετική πρόταση που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Κονστάνσιο αιτιολόγησε μία τέτοια απόφαση επικαλούμενος το γεγονός ότι τα μοβ χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται σπάνια στις καθημερινές συναλλαγές μας και έτσι δεν θα λείψουν από το σύστημα πληρωμών. Αντίθετα, θεωρούνται ιδανικά λόγω της υψηλής αξίας τους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για φοροδιαφυγή και για κάλυψη άλλων εγκληματικών ενεργειών, καθώς διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσών χωρίς να αφήνονται ηλεκτρονικά ίχνη σε τράπεζες.

Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο γύρω στα 600 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με συνολική αξία περίπου 300 δισ. ευρώ.

zougla.gr