Μόλις το 25% του συνολικού βάρους των 5 – 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για εξωνοσοκομειακή φροντίδα \”σηκώνει\” η Κοινωνική Ασφάλιση.

Από το υπόλοιπο 75%, το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών είναι, σύμφωνα με την Ημερησία, προς οδοντιατρεία, στα οποία κατευθύνονται 1,5 – 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος με αφορμή παρουσίαση του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) με το οποίο αποτυπώνεται και αναλύεται η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα.

\”Το λίπος στον χώρο της υγείας έχει τελειώσει. Τώρα τρώμε τις σάρκες μας\” σχολίασε ο καθηγητής περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Απευθυνόμενος στην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη έκανε λόγο για ανάγκη πιο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα στα θέματα της υγείας.

\”Να μη μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε. Να συζητούμε και να αποδεχόμαστε τα ποσά, αλλά εμείς να αποφασίζουμε για τις ενέργειες που απαιτούνται\”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε, όπως τόνισε, να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την περίοδο 2005 – 2009 υπήρξε μια \”έκρηξη\” της δημόσιας δαπάνης Υγείας (αύξηση κατά 73%) όταν το ίδιο διάστημα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 19,7%.

Από το 2009 έως το 2011, ωστόσο, υπήρξε μία σημαντική διόρθωση, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,8% και η συνολική δαπάνη για την Υγεία υποχώρησε κατά 18,9%.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook