Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ξεκινούν σήμερα με την συμμετοχή κλήρου τοπικών αρχών και λαού, οι τιμητικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση που συνδιοργάνωνεται από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το δήμο Ηρακλείου, και την ΕΡΤ- ΕΡΑ Ηρακλείου, περιλαμβάνει ενότητες θρησκευτικού, επετειακού, ιστορικού-μορφωτικού, παραδοσιακού, μουσικού περιεχομένου με κορύφωση το βράδυ στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου με την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ERT WORLD σε όλο τον κόσμο, την ΕΤ1, με παράλληλη ραδιοφωνική αναμετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την ΕΡΑ Ηρακλείου και Χανίων.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 το πρωί με επίσημη Έπαρση των Σημαιών: Ελλάδας ,Ην. Βασιλείου, Ρωσίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898 (πλ. Αγίου Τίτου).

Στις 9:30 θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στις 10:15, τελετή στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898 (πλ. Αγίου Τίτου), όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση Στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και θα γίνει Ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο των σφαγιασθέντων χριστιανών του Ηρακλείου, στις 25 Αυγούστου 1898 (πλ. Αγίου Τίτου).

Πριν την υποστολή των Σημαιών από τις 11 το πρωί μέχρι το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ποικίλες θεματικές εκδηλώσεις με ιστορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Ειδικότερα: στις 11 π.μ. στο εσωτερικό του Ναού του Αγίου Τίτου θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία όπου θα εκτελεσθούν και πατριωτικά τραγούδια με θέμα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα τα οποία έχουν μελοποιηθεί από τον Παύλο Βλαστό ( ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης)

Συμμετέχουν: Η Μικτή και Παιδική- Νεανική Χορωδία Π.Ε. Ηρακλείου

Δ/νση: Λ. Χατζηγεωργίου, Πιάνο: Ν. Βλαζάκης, η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου –Κρήτης Δ/νση: Α. Γιακουμάκης.

Στις 11:30 στον ίδιο χώρο στο Ναό του Αγίου Τίτου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση: Επανάσταση, Παιδεία και Ενωτικό κίνημα στην Κρήτη», από τον κ. Αντώνη Χουρδάκη, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα προλογίσει-συντονίσει ο Μανόλης Δρακάκης, Δρ. Ιστορίας – ΕΚΙΜ.

Στις 18:00 σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Συγκεκριμένα θα χορέψουν:

Πλατεία Ελευθερίας: Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων και Συγκρότημα «ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ» λύρα: Βαγγέλης Αλεξάκης

Πλατεία Αγίου Τίτου: Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού Γ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ και Διδασκαλείο Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής ΧΟΡΩΔΕΙΟΝ μουσική: Μανόλης Παπαδάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης

Στην οδό Χάνδακος (αρχή): ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ και Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης ΧΝΑΡΗΣ» λύρα: Γιώργος Γιακουμάκης

Στην Οδό 1866 (μπροστά στο κατάστημα «Δανδάλη»): Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» και χορευτικό Συγκρότημα «ΜΑΡΗΣ» μουσική: Νίκος Τζουλιαδάκης, Μιχάλης Κουνάλης

Στις 20:00 στην Βασιλική Αγίου Μάρκου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη εκδηλώσεων. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν για το ιστορικό γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα οι: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος, Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία με την φημισμένη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που για πρώτη φορά έρχεται στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την συγκεκριμένη ημέρα, και από τους 55 μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Μίλτου Λογιάδη, θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα, Γιώργου Χατζημιχελάκη.

Σολίστ: (τραγούδι) Β.Γισδάκης, (λύρα) Γ.Κοντογιάννης,, (σαντούρι) Α.Τκάτσεβα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τους συνδιοργανωτές της εναρκτήριας εκδήλωσης, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε και εργάζεται για την διαμόρφωση του προγράμματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ένταξης της Κρήτης στην Ελλάδα.

Ως Περιφέρεια Κρήτης , τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίζουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορίας, και του πολιτισμού της Κρήτης, και όλοι μαζί δίνουμε το μήνυμα της ενότητας να αγωνιστούμε για τις νέες γενιές στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει ο τόπος μας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ :
ΕΡΤ ΚΑΙ ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΚΙΜ)
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΑΚ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook