Στα πλαίσια της ενεργού γήρανσης, της διαγενεακής συνεργασίας και προσέγγισης, αλλά και της αναβίωσης και μετάδοσης παραδοσιακών ηθών και εθίμων από τους γεροντότερους στις νεότερες γενιές, πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, όπως άλλωστε κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις από τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.), που βρίσκονται και λειτουργούν σε κάθε δημοτική κοινότητα καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες όλων των πολιτών. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των ηλικιωμένων - ωφελούμενων των Κέντρων, σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της γεωγραφικής περιοχής αναφοράς τους και με το συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού του κάθε ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. 

Συγκεκριμένα οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιήθηκαν ή που πρόκειται να υλοποιηθούν έχουν ως εξής:
Τ ρ ί τ η 9/4, ώρα 10.00 π. μ.: στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως έγινε ομιλία από την κ. Ιφιγένεια Ατσαλή με θέμα: "Η Σπουδαιότητα της Μεγάλης Σαρακοστής" για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου.

Τ ρ ί τ η 16/4, ώρα 9.30 π.μ.: η ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγή Υγείας) επισκέφτηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Μποδοσάκειο) όπου πραγματοποιήθηκε η βιωματική δράση «Πασχαλινά αυγά βαμμένα με φυσικό τρόπο» με τη συνεργασία των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της ομάδας.

Ώρα 09.30 π.μ. ομάδα παιδιών του Κέντρου ειδικών παιδιών «Άγιος Σπυρίδωνας» επισκέφτηκε το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Φορτέτσας, όπου πραγματοποιήθηκε σειρά πασχαλινών δραστηριοτήτων με τη συνεργασία των παιδιών και των ηλικιωμένων ωφελούμενων του Κέντρου. Συγκεκριμένα, παιδιά και ηλικιωμένοι παρασκεύασαν «Λαζαράκια», έβαψαν αυγά με φυτικές βαφές (κρεμμυδόφυλλα κτλ.), δημιούργησαν πασχαλινές κατασκευές και τραγούδησαν…

Π α ρ α σ κ ε υ ή 19/04 

Ώρα 08.00 π.μ. οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 33ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου επισκέφτηκαν το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η Δειλινών όπου παιδιά και ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του Κέντρου συνεργάστηκαν μεταξύ τους για τη δημιουργία πασχαλινών γλυκισμάτων.

Ώρα 09.30 π.μ. η ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγή Υγείας) επισκέφτηκε το 63ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου όπου πραγματοποιήθηκε η βιωματική δράση που αφορά στην παρασκευή παραδοσιακών λαμπριάτικων ψωμιών «Κουτσούνες ή Κουκουναρές», μικρού ψωμιού που παραδοσιακά αποτελούσε το δώρο Πάσχα για τα μικρά παιδιά. 


Τ ρ ί τ η 23/4

Ώρα 09.00 π.μ. ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ – Α.Π.Η. Δειλινών επισκέφτηκαν τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος», και πρόσφεραν πασχαλινό καλάθι με γλυκίσματα, κατασκευασμένο από τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου και χειροποίητες λαμπάδες στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της μονάδας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο δομών.

Ώρα 09.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας ηλικιωμένων ωφελούμενων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως στα 55ο και 29ο Νηπιαγωγεία Ηρακλείου, όπου οι ηλικιωμένοι διηγήθηκαν στα νήπια ήθη και έθιμα παλαιότερων χρόνων, ζύμωσαν τα παραδοσιακά "ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ" και έβαψαν κόκκινα αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας φυτικά υλικά.

Ώρα 09.30 π.μ. η ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγή Υγείας) επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο Προφήτη Ηλία και πραγματοποιήθηκε η βιωματική δράση που αφορά στην παρασκευή παραδοσιακών λαμπριάτικων ψωμιών «Κουκουναρές ή Κουτσούνες», του μικρού ψωμιού που παραδοσιακά αποτελούσε το δώρο του Πάσχα για τα μικρά παιδιά. 

Ώρα 10.00 π.μ. κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησης των ηλικιωμένων ωφελούμενων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Μασταμπά πραγματοποιήθηκε ευχέλαιο και στη συνέχεια μοιράστηκαν πασχαλινές λαμπάδες σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

Τ ε τ ά ρ τ η 24/4: 

Στις 09.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας ηλικιωμένων ωφελούμενων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως στα 32ο και 53ο Νηπιαγωγεία Ηρακλείου. Οι ηλικιωμένοι διηγήθηκαν στα νήπια ήθη και έθιμα παλαιότερων χρόνων, ζύμωσαν τα παραδοσιακά "ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ" και έβαψαν κόκκινα αυγά με φυσικά υλικά.

Ώρα 10.00 στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Θερίσσου πραγματοποιήθηκε η πασχαλινή εκδήλωση για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ομιλία από την κ. Ατσαλή Ιφιγένεια σχετική με το πνεύμα των ημερών και στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους πασχαλινές λαμπάδες, κατασκευασμένες από την ομάδα εργοθεραπείας των ηλικιωμένων ωφελούμενων, που λειτουργεί στο κέντρο.

Ώρα 10.00 π.μ. οι ομάδες Χορωδίας και Αλληλοβοήθειας του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Ιωάννη επισκέφτηκαν το Γηροκομείο «Άγιος Τίτος». Οι ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. - Α.Π.Η. έψαλαν ύμνους και πρόσφεραν πασχαλινές λαμπάδες φτιαγμένες από την ομάδα εργοθεραπείας και γλυκίσματα παρασκευασμένα από ηλικιωμένες κυρίες ωφελούμενες του Κέντρου στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους του γηροκομείου. 

Ώρα 10:30 στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Φορτέτσας πραγματοποιήθηκε η πασχαλινή γιορτή στο χώρο του Κέντρου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ευχέλαιο, ομιλία, τα μοιρολόγια της Παναγίας, αναφορά εθίμων και απαγγελία Πασχαλινών ποιημάτων. Στο τέλος της εκδήλωσης οι ομάδες ζαχαροπλαστικής & Εργοθεραπείας του Κέντρου πρόσφεραν αντίστοιχα «Λαζαράκια» και πασχαλινές κάρτες στους παρευρισκόμενους.

Π έ μ π τ η 25/4

Ώρα 09.00 π. μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως θα πραγματοποιηθεί πασχαλινή εκδήλωση για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του κέντρου η οποία περιλαμβάνει "Ευχέλαιο" (από τον εφημέριο της ενορίας Αγ. Βαρβάρας), η ομάδα χορωδίας του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. θα ψάλλει ύμνους και στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστούν πασχαλινά καλάθια και λαμπάδες που κατασκευάστηκαν από τους ηλικιωμένους ωφελούμενους μέλη της ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης της υπηρεσίας Εργοθεραπείας.

Ώρα 09.30 π.μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Ιωάννη θα πραγματοποιηθεί η πασχαλινή εκδήλωση για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου, κατά την οποία θα γίνει ευχέλαιο από τον εφημέριο της ενορίας του Αγίου Ιωάννη, ομιλία από τον καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Λίλη, θα ψαλλούν ύμνοι και θα απαγγελθούν ποιήματα από την ομάδα Χορωδίας του Κέντρου. Θα δοθούν στους παρευρισκόμενους δώρα (πασχαλινές κάρτες και λαμπάδες) φτιαγμένα από την ομάδα εργοθεραπείας και γλυκίσματα που προετοίμασαν ηλικιωμένες κυρίες ωφελούμενες του κέντρου.

Ώρα 10.20 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη 25 παιδιών της Ε’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας με τη συνοδεία της δασκάλα τους κας Δαμιανού στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίας Τριάδας, όπου ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του Κέντρου θα παρουσιάσουν τα ήθη και έθιμα του Πάσχα και θα βάψουν από κοινού αυγά με παραδοσιακό τρόπο.

Ώρα 10.30 π.μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Κατσαμπά θα πραγματοποιηθεί πασχαλινή εκδήλωση με θρησκευτικούς ύμνους από την ομάδα χορωδίας του Κέντρου, καθώς και ομιλίες - ποιήματα από ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν λαμπάδες και πασχαλινές κατασκευές από την ομάδα εργοθεραπείας του ΚΕΚΟΙΦ.

Π α ρ α σ κ ε υ ή 26/4

Ώρα 10.00 π.μ. η ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου στο πλαίσιο συνεργασίας του Κέντρου με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου (τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων – Αγωγή Υγείας) θα επισκεφτεί το 32ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Θα πραγματοποιηθεί η βιωματική δράση «Πασχαλινά αυγά βαμμένα με φυσικό τρόπο» με τη συνεργασία των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της ομάδας.

Ώρα 10.30 π.μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίας Τριάδας θα πραγματοποιηθεί η πασχαλινή εκδήλωση για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου με το καθιερωμένο ευχέλαιο από τους ιερείς της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια θα δοθούν δωράκια στους παρευρισκόμενους από την ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Ώρα 10.00 π.μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η Δειλινών θα πραγματοποιηθεί η πασχαλινή εκδήλωση του Κέντρου σε συνεργασία με το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Τα μέλη του φορέα αλλά και οι μαθητές του Γυμνασίου θα απαγγείλλουν ποιήματα και κείμενα με πασχαλινά ήθη και έθιμα. Θα μοιραστούν πασχαλινά γλυκίσματα που έχουν παρασκευαστεί από την ομάδα ζαχαροπλαστικής του Κέντρου σε συνεργασία με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξη του 33ο Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Ώρα 10.00 π.μ. στο πλαίσιο προσφοράς αγάπης σε μοναχικά άτομα (κατοίκους της 1ης δημοτικής κοινότητας Ηρακλείου) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας Αλληλοβοήθειας του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου στην αίθουσα βιβλιοθήκης του Κοινωνικού Χώρου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού. Αμέσως μετά η ομάδα θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μοναχικά μέλη της κοινότητας, προκειμένου να τους ευχηθούν για το Πάσχα και να τους προσφέρουν πασχαλινές κατασκευές.

Μεγάλη Δευτέρα 29/4 

Ώρα 09.30 π.μ. ομάδα ηλικιωμένων ωφελούμενων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ – Α.Π.Η. Τάλως θα επισκεφτούν τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Γοργοεπήκοος» και τα μέλη της χορωδίας του Κέντρου θα ψάλλουν ύμνους για τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της μονάδας.

Ώρα 10.00 π.μ. στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Πόρου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πασχαλινή εκδήλωση για τους ηλικιωμένους ωφελούμενους του Κέντρου, κατά την οποία θα γίνει ομιλία από τον ιερέα της ενορίας Αγίου Γεωργίου, θα ψαλλούν ύμνοι από την ομάδα Χορωδίας του Κέντρου και στη συνέχεια θα δοθούν δώρα στους παρευρισκόμενους τα οποία κατασκευάστηκαν από τις ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης και Εργοθεραπείας.

Μεγάλη Τρίτη 30/4 

Ώρα 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου η βιωματική δράση ''Βαφή Πασχαλινών Αυγών με φυσικό τρόπο'' από την ομάδα Ηλικιωμένων Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή παιδιών.

Ώρα 10.00 π.μ. οι ομάδες Χορωδίας και Αλληλοβοήθειας του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Πόρου θα επισκεφτούν τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΗΡΑ», προκειμένου να συμμετέχουν στην πασχαλινή εκδήλωση της Μονάδας. Οι ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. - Α.Π.Η. θα ψάλλουν ύμνους και θα προσφέρουν δώρα και γλυκίσματα στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους του γηροκομείου. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Κέντρου με τη μονάδα «ΗΡΑ».