Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τα διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «απορρίμματα» για τους υπάρχοντες δορυφόρους, για τις επανδρωμένες αποστολές αλλά και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανέφεραν Ευρωπαίοι ειδικοί που συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό στη Γερμανία.

Τμήματα διαστημοπλοίων, γερασμένοι δορυφόροι, εργαλεία που έχασαν οι αστροναύτες στις διαστημικές «βόλτες» τους και άλλα αντικείμενα είναι τα κατάλοιπα των περίπου 4.900 εκτοξεύσεων που έχουν γίνει από την αρχή της διαστημικής εποχής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με τα χρόνια πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για μια αλυσιδωτή σύγκρουση των αντικειμένων αυτών, που θα προκαλούσε το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ».

Από το 1978 ο αριθμός των διαστημικών σκουπιδιών έχει τριπλασιαστεί και ο κίνδυνος σύγκρουσης «πολλαπλασιάστηκε», προειδοποίησε ο Χάινερ Κλίνκαρντ, διευθυντής του τμήματος διαστημικών σκουπιδιών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

«Μέσα σε μερικές δεκαετίες ένα τέτοιο περιβάλλον θα γινόταν ασταθές», υπογράμμισε κατά το 6ο ευρωπαϊκό συνέδριο για τα διαστημικά σκουπίδια που φιλοξενήθηκε στο Ντάρμστατ.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ESA και η NASA έχουν καταγράψει περισσότερα από 23.000 αντικείμενα μεγέθους άνω των 10 εκατοστών. Τα περισσότερα από αυτά κινούνται σε χαμηλές τροχιές (κάτω από τα 2.000 χιλιόμετρα), τις ίδιες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι και ο ISS.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να βρεθεί κάποιο σύστημα ώστε οι γερασμένοι, εκτός λειτουργίας δορυφόροι να επιστρέφουν στη γήινη ατμόσφαιρα όπου θα αυτοκαταστρέφονται. Ταυτόχρονα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα πρέπει κάθε χρόνο να απομακρύνονται από το διάστημα 5-10 από τα μεγαλύτερα σκουπίδια.

newpost.gr