Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ομάδα Εθελοντών Συμβούλων Υγιεινής Διατροφής του ΚΕ.ΚΟΙΦ-ΑΠΗ της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ηρακλείου, προσκαλεί τους μικρούς της φίλους, την Μεγάλη Τρίτη (30 Απριλίου, ώρα 10:00, Αίθριο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης) για το βάψιμο αυγών με παραδοσιακό τρόπο.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι: Δέσποινα Μαθιουδάκη, Νικολέτα Πολυμίλη

Προεγγραφές (50 παιδιών) στο τηλέφωνο 2813409705 ή στο Παιδικό Τμήμα της βιβλιοθήκης (Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 46)

Το βάψιμο του αυγού, προχριστιανικού συμβόλου, ενισχυμένο με το συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο.

Υπάρχουν, πολλές και διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους βάφονται τ’ αυγά. Σύμφωνα με μια απ’ αυτές «όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το ’παν σε μια χωρική κι αυτή δεν το πίστευε και είπεν: Όταν τ’ αυγά γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά κοκκίνισαν. Και από τότε τα βάφουν κόκκινα».

Άλλη εξήγηση είναι ότι βάφονται κόκκινα για το αίμα του Χριστού ή για την χαρά της Ανάστασης και την αποτροπή του κακού.Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια και τελετουργικότητα κάθε Μεγάλη Πέμπτη. 

Οι γιαγιάδες μας είχαν πολλούς τρόπους να βάφουν τα αυγά του Πάσχα, χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους, μια και οι χημικές χρωστικές ουσίες δεν υπήρχαν τότε.

Εκτός από κρεμμυδόφυλλα, παντζάρι κ.ά. ένα ευρέως διαδεδομένο φυτό που χρησιμοποιούσαν για έντονο ερυθρό χρώμα ήταν το περίφημο ριζάρι (ερυθρόδανο το βαφικό). 

Αποτελούσε φυτό με τεράστια οικονομική σημασία αφού πάνω σ’ αυτό στηρίχτηκε το κόκκινο της περίφημης βαφικής τέχνης του συνεταιρισμού των Αμπελακίδων της Θεσσαλίας, τόσο διάσημης και περιζήτητης στην Ευρώπη το 17ο–18ο αιώνα.

Αλλά κα ι στην Κρήτη είναι μια ρίζα που απαντάται σε πολλές περιοχές. Κι όλα τα σπίτια μύριζαν έντονα από το ξύδι που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές με τη βαφή…

Το κόκκινο αυγό ακολουθεί τους Έλληνες στην Ανάσταση κι εκεί μετά το Χριστός Ανέστη, τσουγκρίζεται και επισφραγίζει το φιλί της Αγάπης.

Το αυγό έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάτι που του προσδίδει υψηλή βιολογική αξία, και μάλιστα την υψηλότερη ανάμεσα σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη ενώ είναι πλούσιο σε μικροδιατροφικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο.

Ο κρόκος περιέχει όλο το λίπος του αυγού καθώς και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε, επιπλέον είναι καλή πηγή Βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος, σιδήρου, φωσφόρου, ασβεστίου.