«Κλειδώνει» εντός της τρέχουσας εβδομάδας η δέσμη μέτρων ύψους τουλάχιστον 22 δις ευρώ η οποία θα περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει το σχέδιο των παρεμβάσεων που θα εξεταστούν στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα την Πέμπτη.

Παράλληλα θα συζητηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία 50 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Πάντως μετά την «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου την προηγούμενη εβδομάδα όπου ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση τυχερών παιγνίων στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία.

Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό τα «σκληρά» μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλωστε στο Πλαίσιο θα περιέχονται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες νέες μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ με έμφαση στις δευτερεύουσες αμοιβές , μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στο Δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ψαλίδισμα σε φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα καθώς θα συνδεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δις ευρώ το 2012 , κατά 4 δις το 2013 , 7 δις το 2014 και άλλα 4 δις ευρώ το 2015 ώστε να πέσει στο 1% του ΑΕΠ.

Επίσης σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει και η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ με την τρόικα να πιέζει για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Και τα δύο σχέδια (δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων) θα πρέπει να έχουν κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Μαΐου όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Στο μεσοδιάστημα θα προκύψει και νέος … σκόπελος με την Eurostat να ανακοινώνει στις 26 Απριλίου τα τελικά στοιχεία για το περσινό έλλειμμα (κοντά στο 10,6% του ΑΕΠ ) η ανοδική αναθεώρηση του οποίου ανεβάζει τον «λογαριασμό» για τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα ώστε να μην εκτροχιαστεί ο φετινός προϋπολογισμός.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook