Το πάθημα ενός οικογενειάρχη από την Πρέβεζα που, ελλείψει χρημάτων, προσάρμοσε στη σούβλα το μοτέρ παλιού πλυντηρίου για να ψήσει το αρνί το περασμένο Πάσχα, γίνεται μάθημα για τους φετινούς ψήστες.

Πριν ένα χρόνο λοιπόν σε κάποιο χωριό της Πρέβεζας ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας αποφάσισε να αφήσει τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του οβελία και στην θέση του, για το γύρισμα της σούβλας, τοποθέτησε ένα μοτέρ.

Τα οικονομικά του όμως δεν ήταν τέτοια που του επέτρεπαν να αγοράσει κάτι έτοιμο, και έτσι αποφάσισε να φτιάξει την κατασκευή μόνος του με πληροφορίες που συνέλεξε από φίλους και γνωστούς.

Το μόνο λοιπόν που έπρεπε να αναζητήσει ήταν το μοτέρ αφού όλα τα υπόλοιπα τα είχε. Στο υπόγειο του σπιτιού του είχε ένα χαλασμένο πλυντήριο. Αποφάσισε λοιπόν να προσαρμόσει το μοτέρ αυτό στην σούβλα.

Και επειδή του άρεσε και το αυτοματοποιημένο σύστημα άφησε συνδεδεμένη όλη την πλακέτα ρύθμισης προγραμμάτων και χρόνου.

Όλα δοκιμάστηκαν και λειτουργούσαν ρολόι και ήταν έτοιμα για την μέρα του Πάσχα.

Την Κυριακή μαζευτήκαν φίλοι και συγγενείς για το τραπέζι ενώ ο φίλος μας είχε βάλει σε λειτουργία την κατασκευή του και το αρνί για πρώτη φορά ψήνονταν μόνο του δίχως να βάζει καθόλου χέρι.

Έβαλε μάλιστα το μοτέρ στο πρόγραμμα με την περισσότερη ώρα, 2,5 περίπου ώρες και κάπου στις 2 ξαναγύρισε τον διακόπτη στην αρχή.

Ο οβελίας μετά από λίγες ώρες ήταν έτοιμος και απλά γύριζε αργά με βάση πάντα τον χρονοδιακόπτη του μοτέρ του πλυντηρίου.

Και τότε έγινε το απίστευτο. Εκεί που κάθονταν όλοι στο τραπέζι και πίνανε το κρασί τους αμέριμνοι περιμένοντας τα τελευταία λεπτά, το μοτέρ μπήκε αυτόματα στο πρόγραμμα της … στυψίματος.

Με απίστευτες στροφές άρχισε ο πασχαλινός οβελίας να γυρνάει. Τόσο μεγάλη ήταν η ταχύτητα που μέχρι να προλάβει ο φίλος μας, το αρνάκι είχε σκορπιστεί παντού στην αυλή αλλά και επάνω σε όσους βρέθηκαν εκείνη την ώρα εκεί.

Η ιστορία μας απέδειξε τελικά ότι το μοτέρ του πλυντηρίου δεν κάνει για την σούβλα το Πάσχα…

pamepreveza.gr