Ο Δήμος Φαιστού είναι ο πρώτος δήμος της Κρήτης που ξεκίνησε τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Ήδη λειτουργούν τμήματα γαλλικών και αγγλικών ενώ μετά τις εορτές του Πάσχα θα ξεκινήσουν και τα τμήματα Επεξεργασία κειμένου-Διαδίκτυο, Τοπική Ιστορία και Περιβάλλον και καθημερινή ζωή. 

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τα προγράμματα είναι πολύ μεγάλο και πρόκειται να υλοποιηθούν πολλά τμήματα έως τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου τον Ιούλιο.

Οι εκπαιδευόμενοι που μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν δυο προγράμματα να παρακολουθήσουν. Η επιλογή των εκπαιδευομένων γίνεται με σειρά προτεραιότητας βάση του αριθμού πρωτοκόλλου που έχει λάβει η αίτηση τους.

Ο Δήμος Φαιστού είναι ο μοναδικός δήμος της Κρήτης και ένας από τους 15 πανελλαδικά που επέλεξε η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να υλοποιήσει πρώτος Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013».

Ο Δήμος Φαιστού έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα από την πρώτη κιόλας μέρα στην εκπαίδευση ενηλίκων και αυτό έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στους πολίτες του Δήμου. 

Πέρυσι εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012 λειτούργησαν 19 τμήματα στα εκπαιδευτικά αντικείμενα: management σε φορείς, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, γυμναστική, ζαχαροπλαστική, κοπτική – ραπτική, υπολογιστές, ελληνική γλώσσα και ιστορία σε μετανάστες και σχολές γονέων τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 600 πολίτες εκπαιδευόμενοι. 

Αλλά και φέτος ήδη λειτουργούν στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου πάνω από 18 τμήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες που αφορούν σχολές γονέων, παραδοσιακοί χοροί, γυμναστική για ΑμΕΑ και ψηφιδωτό.

Η όλη αυτή επιτυχημένη προσπάθεια του Δήμου Φαιστού αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο τον επέλεξε να είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη την Κρήτη που σήμερα λειτουργεί προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. 

Τα προγράμματα έχουν διάρκεια από 25 έως 50 ώρες και μετά την ολοκλήρωση τους θα λάβουν οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιητικό Δια Βίου Μάθησης από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. 

Επίσης, δήμος Φαιστού ήταν ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο με θέμα «Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα: Απαντώντας στην κρίση» της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. 

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι υπεύθυνοι όλων των βασικών φορέων της Διά Βίου Μάθησης της χώρας όπου πραγματοποιήθηκε σε βάθος συζήτηση για όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες.

Ως καλή πρακτική, η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη παρουσίασε το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στο Δήμο Φαιστού» καθώς είναι ο μοναδικός δήμος Πανελλαδικά που την εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012 υλοποίησε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού με εθελοντές εκπαιδευτές. 

Η Δήμαρχος παρουσίασε βήμα προς βήμα το πρόγραμμα καθώς αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους που επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Άλλωστε σύμφωνα με το Ν.3852/2010, άρθρο 94 ορίζεται ότι οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού και ο δήμος Φαιστού τα πραγματοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη βρέθηκε στην έναρξη των προγραμμάτων με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, κ.Μπαστάκη και κα Κυδωνάκη και ευχήθηκε σε όλους καλή αρχή. 

Επεσήμανε τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων στην εκπαίδευση ενηλίκων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και εξέφρασε την ικανοποίηση της που τα προγράμματα ξεκίνησαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. 

Οι αιτήσεις συμμετοχής συνεχίζονται καθημερινά όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο Δημάρχου υπόψη κου Δημήτρη Μπαστάκη και κας Μαρίας Κυδωνάκη, τηλ. επικοινωνίας 2892340239 καθώς και στα ΚΕΠ Τυμπακίου και Ζαρού.