Συνεχίζονται τα σπουδαία επιτεύγματα του πρώτου αεροσκάφους που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια καθώς πραγματοποίησε με επιτυχία μια επαναστατική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο.

Το Solar Impulse δοκίμασε τις δυνάμεις του ενόψει μιας μεγαλύτερης δοκιμασίας που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα και δεν είναι άλλη από την πρώτη του πτήση πάνω από ολόκληρη την Αμερική·

Στόχος να αποδείξει πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχτεί η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών.

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε από μια ελβετική εταιρεία και πέταξε ένα χιλιόμετρο πάνω από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Τα φτερά του έχουν έκταση 63 τετραγωνικά μέτρα και πάνω τους βρίσκονται τοποθετημένα 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που τροφοδοτούν τις μπαταρίες του.

«Είναι ένα μυθικό βήμα στην εξέλιξη της αεροπλοΐας», ανέφερε ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ ένας από τους πιλότους και κατασκευαστές του αεροσκάφους. «Τηρουμένων των αναλογιών, η πτήση του Solar Impulse αντιστοιχεί στις προσπάθειες που έκαναν μεταξύ του 1915 και 1920 οι αεροπλόοι για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό».

Εντυπωσιακό είναι το εξαιρετικά μικρό του βάρος, καθώς ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και όσο υπάρχει ήλιος μπορεί να πετά ασταμάτητα, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία λέει πως σε δύο χρόνια το Solar Impulse θα είναι σε θέση να κάνει τον «περίπλου» της Γης μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook