Ρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση και στην άσκηση σειράς επαγγελμάτων, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Μεταξύ άλλων, απελευθερώνεται το bake off (αγορά προψημένου ψωμιού), το επάγγελμα του πωλητή λαϊκών αγορών, του πιστοποιημένου εκτιμητή, του λογιστή – φοροτεχνικού και του γεωτεχνικού, της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και της λειτουργίας κτηνιατρίων και κτηνιατρικών κλινικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου:

– Για λόγους ισονομίας με τα υπόλοιπα επαγγέλματα και μείωσης των διοικητικών και οικονομικών βαρών των επαγγελματιών, προτείνεται να καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού (ο ορισμός περιλαμβάνει τις ειδικότητες γεωπόνου, δασολόγου, κτηνίατρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου) και να αντικατασταθεί από την διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης.

– Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων να απασχολούν ως υπεύθυνο επιστήμονα και προσωπικό επαρκώς εκπαιδευμένο στην ημεδαπή ή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για την εμπορία γεωργικών φαρμάκων.

– Δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του κρεοπώλη και του εκδοροσφαγέα και σε πρόσωπα που διαθέτουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη από τυχόν δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές και ιδρύματα της χώρας, αντίστοιχες με τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

– Δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών, όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα κτηνιάτρους, αλλά και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής, τα οποία απασχολούν κτηνίατρο ως επιστημονικό υπεύθυνο.

Ποια επαγγέλματα παραμένουν κλειστά

Ταυτόχρονα, με το πολυνομοσχέδιο διατηρούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι περιορισμοί σε επαγγέλματα όπως το εμπόριο όπλων, η παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, η εμπορία καυσίμων, τα δυιλιστήρια., ο αρχαιοπώλης, το εμπόριο μνημείων, καθώς και ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Άδειες λαϊκών αγορών

Σημειώνεται ό,τι όσο αφορά ειδικότερα τις άδειες εμπόρων στις λαϊκές αγορές, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης καταργείται κάθε δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας σε συγγενικά τους πρόσωπα μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Μεταβίβαση μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση θανάτου, ή ανίατης ασθένειας, ή μόνιμης αναπηρίας του δικαιούχου, με μεταβίβαση εντός εξαμήνου στον ή τη σύζυγο ή σε ένα παιδί.

Επίσης, ορίζεται ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες θα διατηρηθούν ως το τέλος Οκτωβρίου 2014 και θα εκδοθούν νέες με τριετή διάρκεια. Μέχρι σήμερα, η άδεια ήταν εμπορική και μπορούσε ο έμπορος να τη μεταβιβάζει σε τρίτα πρόσωπα έναντι αντιτίμου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook