Η άφιξη του «γκουρού» των διεθνών αγορών, κ. Τζορτζ Σόρος, στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, ειδικά σε τούτη τη συγκυρία.

Αν και ο Τζορτζ Σόρος έρχεται συχνά στην Ελλάδα -μάλιστα το 2004 έφτασε για να παντρέψει τον πολύ καλό του φίλο, Στέλιο Ζαββό- η «διάλεξή» του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την περασμένη Κυριακή και το δείπνο που ακολούθησε λέγεται ότι ανέδειξαν περισσότερο την «αγάπη» του για τη χώρα.

O μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλοκερδοσκόπος κατά πολλούς, αναχώρησε βιαστικά από την Κωνσταντινούπολη για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Στ. Ζαββού (προέδρου του Harvard Business School Club of Greece) και να μιλήσει για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις διεθνώς και όχι μόνο.

Λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα το πρωί, περνούσε την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή για να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου.

Συζήτησαν επί μία ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά η συνάντηση έληξε χωρίς δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διεθνή οικονομία, το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις ευρύτερες εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική.

Και για την αναδιάρθρωση χρέους; «Δεν έγινε καμία συζήτηση» επαναλάμβαναν κυβερνητικοί κύκλοι, θέλοντας να σβήσουν κάθε… χαραμάδα νέων σεναρίων…

Πρόταση για να εξέλθει η ελληνική οικονομία από τη βαθιά κρίση παρουσίασε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζόρτζ Σόρος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον.

Απόλυτη ανάγκη

Παράλληλα πρότεινε τρόπους για να φτάσει η Ελλάδα σύντομα στην καλύτερη δυνατή λύση και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, που αποτελούν άμεση και απόλυτη ανάγκη, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για τη χώρα μας και την οικονομία της.

Ο κ. Σόρος φέρεται από το περιβάλλον του να εξήγησε στον κ. Παπανδρέου ότι ο ίδιος πιστεύει πως δεν πρέπει να γίνει «κούρεμα» (haircut) του ελληνικού χρέους, αλλά ένας ομαλής μορφής επαναπροσδιορισμός του (reprofiling). Αυτό, όπως είπε, έχει τρία συστατικά στοιχεία:

Πρώτον: Η τιμή του χρέους θα παραμείνει η ίδια.

Δεύτερον: Να επιδιωχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όλου του χρέους στα 15 χρόνια.

Τρίτον: Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού κοντά στα όρια της Bundesbank, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο 3,25%.

Ο κ. Σόρος διέγνωσε ότι υπάρχει και επικοινωνιακό πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον ελληνικό λαό και να στείλει με πολύ πιο καθαρό τρόπο ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

«Πρέπει να τονίσεις στον λαό», φέρεται να είπε ο Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας, ότι «υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σας οδηγήσουν σε έναν δρόμο όπου θα προσελκύσετε ξένες επενδύσεις και θα ξεκινήσει η ανάπτυξη».

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν φτάσετε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στον επαναπροσδιορισμό του χρέους, φέρεται να τόνισε ο κ. Σόρος. Οι άνθρωποι του επιχειρηματία υποστήριξαν ότι «άφησε τα πάντα στην Κωνσταντινούπολη», όπου βρισκόταν για να μιλήσει στο συνέδριο της οργάνωσης International Crisis Group, για να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Σημειώνουμε ότι η εν λόγω οργάνωση χρηματοδοτείται από τον ίδιο, αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο κ. Σόρος πιστεύει -και δεν το κρύβει- ότι «ο κ. Παπανδρέου κάνει καλή δουλειά». Στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μαξίμου τού ζήτησε «να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κ. Σόρος πιστεύει -και το υπογράμμισε στον Ελληνα πρωθυπουργό- ότι «θα πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα φορολογίας και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, ώστε να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεονασμα».

Τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι «παράλληλα με την αναδιάρθρωση του φορολογικού και του διοικητικού συστήματος του μηχανισμού της Εφορίας θα πρέπει να μειωθούν και όσα έξοδα του δημόσιου τομέα δεν είναι απαραίτητα».

Σε συνομιλία τους με το «ΕτΚ» οι συνεργάτες του κ. Σόρος ισχυρίστηκαν ότι ο επιχειρηματίας αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα και υποστήριξαν ότι η χώρα μας «αποτελεί προσωπικό του στοίχημα». Ανέφεραν ότι σε όλες τις συναντήσεις του άσκησε κριτική εναντίον της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη χώρα «που δίνει λύσεις αργότερα αντί νωρίτερα», με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα, ειδικά για τις μικρές χώρες της Ευρώπης.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook