Τη συζήτηση σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ανοίγει η Welt, καθώς η δημοσιοποίηση από το «Βήμα της Κυριακής» και το «tovima.gr» του γερμανικού εγγράφου που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των διεκδικήσεών της, έχουν συμβάλει στη γέννηση ενός νέου προβληματισμού στη Γερμανία.

Διαβάστε το άρθρο της Welt

Σε άρθρο της την Παρασκευή, η γερμανική συντηρητική εφημερίδα που υποστηρίζει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ και θεωρείται από τις πλέον σοβαρές στη Γερμανία, καλεί τώρα, με τα νέα δεδομένα, τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τοποθετηθεί για τα χρέη προς την Ελλάδα.

Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στα «Νέα» και έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο να ακουμπά στο μάγουλο τον κ. Μανώλη Γλέζο.

Γίνεται στη συνέχεια εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, όπου ο Δ.Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες.

Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική «πίστωση» του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

«Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει», καταλήγει το άρθρο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook