Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως τη διατήρηση, μέχρι το 2015, της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών.

«Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους σημαντικότερους φόρους: το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού πλαισίου έως το 2016.

Λίγο μετά την άνοδό του στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε δρομολογήσει το πρωτοφανές για την ιστορία της χώρας πρόγραμμα λιτότητας, που περιελάμβανε κυρίως μία έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα μειώσει το 2014.

Η κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα μία αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος από 1ης Σεπτεμβρίου είχε εκτιναχθεί από το 18% στο 21% στην ανώτερη τιμή του και από το 8% στο 10% στην κατώτερη.

Αντίθετα, η έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, που αρχικά προβλεπόταν μόνο για τα έτη 2012 και 2013, θα διατηρηθεί και για το 2014, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Κρίστομπαλ Μοντόρο.

«Όσον αφορά τη φορολογία επί του εισοδήματος, θα καταργήσουμε αυτήν την αύξηση το 2015, διότι για πριν δεν είναι εφικτό. Κατά συνέπεια, αναβάλλουμε αυτή τη δέσμευση για το 2015» επισήμανε.

moneypost.gr