Οι Πράσινοι, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με στόχο να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου απέναντι στον συντηρητικό, φιλελεύθερο συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

\”Αγωνιζόμαστε για ισχυρούς Πράσινους στις εκλογές ώστε να σχηματίσουμε έναν κοκκινοπράσινο κυβερνητικό συνασπισμό\”, δήλωσε ο ένας από τους δύο υποψηφίους του κόμματος, ο Γιούργκεν Τρίτιν, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος, αποδοκιμάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αμφιβολίες που εκφράζουν πολλοί υποστηρικτές του για την \”αδυναμία\” που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις το SPD.

Ο \”παραδοσιακός σύμμαχος\” των Πρασίνων πιστώνεται με ποσοστό 23-26% έναντι 42% των Χριστιανοδημοκρατών.

Στις εναρκτήριες ομιλίες τους, τόσο ο Τρίτιν όσο και η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η δεύτερη επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων, δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν από κοινού με την αριστερά για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, με την θεσμοθέτηση κυρίως ενός κατώτερου μισθού στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι, που στις δημοσκοπήσεις λαμβάνουν ποσοστό περίπου 15%, σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν και πάλι την στήριξή τους προς το SPD αύριο, όταν θα υποδεχτούν στο συνέδριό τους, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ θα εκφωνήσει μια ομιλία, ανταποδίδοντας την παρουσία της Κλαούντια Ροτ, της συμπροέδρου των Πρασίνων, στο συνέδριο του SPD στο Άουγκσμπουργκ, στις 14 Απριλίου.

Παρά τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος πάντως, οι ψηφοφόροι των Πρασίνων εκφράζουν σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες νίκης του SPD στις εκλογές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα: μόνο το 31% από αυτούς βλέπει θετικά μια συμμαχία αποκλειστικά με τους Σοσιαλδημοκράτες, το ποσοστό των οποίων παραμένει χαμηλό εξαιτίας κυρίως της αντιδημοτικότητας του υποψηφίου τους για την καγκελαρία, του Πέερ Στάινμπρουκ.

Για πολλούς εξάλλου δεν είναι πλέον ταμπού η πιθανότητα σύναψης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ιδίως αφότου η Μέρκελ ανακοίνωσε το 2011 τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στις αρχές του έτους στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook